Naučite nešto o psihološkim temama uz novu emisiju koja kreće danas

LL | 17.9.2020. u 15:10h | Objavljeno u Društvo

Od danas na Prvoj školskoj televiziji kreće emisija o psihološkim temama, kvaliteti života te osobnom rastu i razvoju. Emisija je realizirana u suradnji sa magistrom psihologije Monikom Melnjak (a.k.a. Monika Bombelles Melnjak) koja ima ulogu voditeljice i urednice emisije. Prema dostupnim podacima, ovo je prva televizijska emisija na području Varaždinske i Međimurske županije (a izgledno i prva u RH) koja će obrađivati psihološke teme.

Mentalno zdravlje još uvijek se nalazi na marginama zdravstvenog sustava, ali i društva općenito, ponajviše radi perzistirajućih stereotipa i predrasuda što to mentalno zdravlje uopće jeste. Uglavnom se izjednačava sa psihijatrijskim poremećajima, dok se gotovo u potpunosti zanemaruje uloga mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu te važnost održavanja mentalne higijene - rad na samopouzdanju, komunikacijskim vještinama, socijalnim vještinama i odnosima, adekvatan odgoj i brojne druge stavke vezane uz psihološku dobrobit.

Emisija će, nadamo se, destigmatizirati percepciju javnosti o mentalnom zdravlju, pružajući odgovore i objašnjenja na brojne svakodnevne, životne teme poput uspjeha, ljubavnih i socijalnih odnosa, komunikacije, seksualnosti i slično, ističe psihologinja Melnjak. U emisiji će gostovati stručnjaci koji imaju iskustva u specifičnoj tematici te mladi ljudi također na neki način vezani uz određenu tematiku.

Monika Melnjak psihologinja je koja je svoje stažiranje odradila u Varaždinskoj općoj bolnici nakon čega je dvije godine tamo radila na odjelima za pedijatriju i psihijatriju. Bila je dio stručnog tima za barijatrijski zahvat te je održavala stručna predavanja za medicinsko osoblje. Dopredsjednica je Društva psihologa Varaždin, a dodatno iskustvo u radu dobivala je radeći kao suradnik na Sveučilištu Sjever, suradnik u dječjem vrtiću te kao član tima koji je sudjelovao u projektu "Varaždin kao europska prijestolnica mladih".

Odnedavno je otvorila privatnu praksu te daje psihološka savjetovanja, a planira se u sklopu privatnog posla baviti psihodijagnostičkim testiranjem za djecu i odrasle. Unazad par mjeseci odlučila je i sama raditi na tome da javnosti približi psihologiju i psihološke teme, zbog čega je pokrenula osobni blog te YouTube kanal gdje možete vidjeti i čuti brojne informacije o spomenutim temama.