Najavljen bogat program DND-a Varaždin od 2. do 8. listopada povodom Dječjeg tjedna

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.9.2017. u 20:34h | Objavljeno u Društvo

Pod motom "Ljubav djeci prije svega” te povodom obilježavanja 25. godina od osnutka prvog Dječjeg foruma u Hrvatskoj koji je osnovan upravo u Varaždinu, u sklopu Dječjeg tjedna, od 2. do 8. listopada, planiran je cijeli niz aktivnosti, najavljeno je danas na konferenciji u prostorijama Društva naša djeca Varaždin.

Tako će se od 2. listopada na Korzu održati pokretna izložba iz arhive o 25 godina Dječjeg foruma i dječjih prava u Varaždinu koji je prvi takav osnovan u Hrvatskoj. Nakon toga slijedit će revija dječjih prava iza čega će se, u 11 sati, održati otvorenje Dječjeg tjedna i susret s gradonačelnikom.

U utorak će volonteri pripremiti raznoliki program za varaždinske školarce od 9 do 11.30 sati dok će se u srijedu od 9.30 do 11.30 održati mini festić dječjih igara. Tijekom jutra, 4. listopada održat će se radionice i druženje učenika Centra T. Špoljar i Dječjeg foruma 5. OŠ pod nazivom "Susret prijateljstva – za socijalnu uključenost" jer je upravo uključenost glavna ovogodišnja tema.

U četvrtak, 5. listopada od 10 do 11 sati održat će se dječji umjetnički performans "Varaždinska dječja mandala" u kojoj će sudjelovati vrtićka djeca, a bit će organiziran posjeti izložbi “Miranda – holokaust Roma” uz radionice u varaždinskoj sinagogi.

U petak će se od 9.30 do 11.30 održati mini festić dječjih igara dok će se od 17 do 18 sati održati predavanje za roditelje pod nazivom "Suvremeno djetinjstvo-prilike i izazovi”, a u večernjim satima gitaristički koncert “Mladi mladima”.

Kroz cijeli tjedan bit će organizirane izložbe dječjih prava i Dječjeg foruma u prostorijama DND-a Varaždin i u svakoj školi uz poziv učenicima da se pridruže i postanu članovi foruma.

-Najavljujemo i skoro predstavljanje završetka projekta “Kutak za čekanje-kutak za čitanje” uz 26. listopada, na Dan međusobnog pomaganja – rekli su organizatori.

Koordinatorica Dječjeg foruma DND- a Dubravka Novak upoznala je sve prisutne s aktivnostima Dječjeg foruma i istaknula da se zalažu za ostvarivanje dječjih prava u kvartovima, vrtićima, školama, gradu pa i na državnoj razini. Rad dječjeg foruma od svojih početaka ne bavi se samo dječjim pravima već i proučavanjem dječje konvencije.

-Puno ćemo raditi u ovome tjednu jer je važno da nas se čuje, aktivnosti će se bazirati na temi uključenosti pa će se susresti učenici 5. OŠ sa učenicima Centra “Tomislav Špoljar”, bit će govora o holokaustu Roma što će se povezati s holokaustom Židova. Kroz to će se učiti o ljudskim pravima jer su nam škole prepune multikulturalnosti, a da to zapravo nismo ni svijesni. Tako da, osvještavanje djece na raznolikosti je vrlo važno kako bismo postali tolerantnije društvo – rekla je koordinatorica Dječjeg foruma DND- a Dubravka Novak.

Zamjenik ravnateljice DND-a Varaždin, Krešimir Plantak Večerin, ukratko se odvrnuo na program Dječjeg tjedna.

-Organizirali smo niz aktivnosti vezan za varaždinske školarce i djecu varaždinskih vrtića. Jedna od glavnih aktivnosti za djecu iz vrtića na Starom gradu bit će izrada varaždinske dječje mandale i nadamo se da će nam se velik broj djece odazvati. Djeca će donijeti svoje kaširane polulopte i napravit ćemo mandalu. S druge strane, školarce ćemo probati vratiti u našu prošlost i djetinjstvo roditelja pa da im pokažemo kako su se djeca nekad igrala, a to će se sve odvijati u prostoru DND-a - objasnio je Krešimir Plantak Večerin.

Dodao je da su se u aktivnosti Dječjeg tjedna uključili i volontere koji svaki dan odlaze u bolnicu uveseljavati bolesnu djecu. Oni će isto tako pripremiti likovne i sportske aktivnosti za djecu varaždinskih škola. Treba napomenuti da su se organizatori pobrinuli za roditelje te im pripremili predavanje "Suvremeno djetinjstvo-izazovi i prilike".

-Predavanjem ćemo roditeljima pokazati usporedbu odrastanja današnje djece i usporediti s vremenom njihova odrastanja, treba li to preslikavati na današnju djecu te kakvi ih izazovi čekaju u odgajanju – zaključio je Plantak Večerin.

Naime, predstavnici Dječjeg foruma 6. OŠ sa svojom voditeljicom R. Štrocinger i ravnateljem DND-a Varaždin K. Plantakom vrlo uspješno sudjelovali su na 13. državnim susretima DF-a u Zagrebu gdje su se susreli i sa zastupnicima Hrvatskog sabora te i njima prenijeli razmišljanja varaždinskih forumaša na temu zdravstvene zaštite te pravo na igru i slobodno vrijeme.

Također su forumaši 2., 5. i 6. OŠ prikupljenim cipelicama sudjelovali na ovogodišnjem Špancirfestu, a ta je instalacija bila postavljena u Habdelićevoj ulici na putu u Park kreative. Krajem kolovoza predstavnici i zamjenica Dječjeg Gradskog vijeća pripremile su prezentaciju projekta DGV-a “Mediji i mi –djeca” za 19. susret DGV u Vinkovcima.

Označeno u