Na međunarodnom susretu "Proljetnoj paradi" u Austriji i tri naša predstavnika

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.4.2019. u 17:37h | Objavljeno u Društvo

Na poziv 7. Dragonerske pukovnije ”Herzog von Lothringen und Bar – 1. Eskadron” iz Linza u Austriji, na tradicionalnoj Proljetnoj paradi (Frühjarsparade) ove godine sudjelovale su četiri postrojbe iz Republike Hrvatske, od tog tri iz Grada Varaždina: Udruga veterana 7. gardijska brigada Puma, 41. husarska graničarska pukovnija i Varaždinske građanska garda. Četvrta postrojba iz Republike Hrvatske bila je Karlovačka građanska garda, predvođena zapovjednikom i predsjednikom Saveza povijesnih postrojbi hrvatske Vojske.

Posebno je važno napomenuti da su Pume i ovaj put opravdale svoj slogan: SEMPER PRIMUS. Naime, po prvi puta je jedna postrojba proizašla iz Domovinskog rata sudjelovala na nekom, ovako velikom međunarodnom susretu.

- Dugogodišnja suradnja između 7. dragonerske pukovnije i, sada možemo slobodno reći, varaždinskih povijesnih postrojbi okrunjena je i poveznicom u broju “7”. Tako su se Pume našle među stotinjak povijesnih postrojbi iz gotovo cijele Europe: Njemačke, Austrije, Švedske, Slovačke, Italije, Francuske, Mađarske, Poljske, Hrvatske - kažu iz Varaždinske građanske garde.

Sudjelovale su hrvatske postrojbe u veličanstvenom mimohodu ulicama grada Linza, od Trga Martina Luthera pa do svečanog postrojavanja na Hauptplazu i mise na otvorenom u kojoj je aktivno sudioništvo imao i zamjenik zapovjednika Varaždinske građanske garde zastavnik Darko Detelj.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da se naše sudjelovanje u tom svojevrsnom “otvaranju sezone” susreta povijesnih postrojbi uvijek posebno naglašava. I ovdje je spomenuta organizacija godišnje skupštine europskog saveza povijesnih postrojbi (UEWHG), Generalreport, koja će se održati iduće godine u Varaždinu. Time UEWHG želi odati posebno priznanje 270. obljetnici Varaždinske građanske garde, a nama je to jedinstvena prilika da se pokažemo dobrim domaćinima predstavnicima dvjestotinjak povijesnih postrojbi iz cijele Europe. Naravno, te godine i Republika Hrvatska predsjeda EU - ukazuju iz Varaždinske građanske garde.