Na Ivanščici nova poučna staza, vrijednost projekta 709.650,00 kuna

Varaždinske vijesti | 13.12.2020. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Povodom Međunarodnog dana planina Javna ustanova Priroda Varaždinske županije objavila je kako će se na Ivanščici napraviti nova poučna staza.

- U našem zavičaju imamo prekrasnu planinu Ivanščicu visine 1061m. Ivanščica je najviša i najduža planina Hrvatskog Zagorja. Njen vršni dio je i dio ekološke mreže Natura 2000. Ivanščica je oduvijek bila omiljena destinacija planinara kako naših tako i planinara iz drugih zemalja. Želimo naglasiti kako je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije prijavila projekt Poučna staza Ivanščica na natječaj na mjeru 8.5.2. Projekt je ove godine odobren od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Stoga će se za sve ljubitelje prirode, žitelje Varaždinske županije i sve ostale koji rado planinare po planini Ivanščici napraviti nova poučna staza na postojećem planinskom putu Ivanec – Pilana – Mrzljak– Črne Mlake – Pasarićeva kuća - kaže Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Poučna staza će imati početni interaktivni info - panel, četiri uređena odmorišta, info-ploče o šumama i šumskom ekosustavu Ivanščice koje će prikazivati ciljne vrste i staništa pripadajućeg područja ekološke mreže i ostalim prirodnim vrijednostima te završni interaktivni info – panel na vrhu Ivanščice. Ukupni iznos projekta iznosi 709.650,00 kuna.

- Ovim putem svim našim planinarima i svim stanovnicima područja oko naše planine čestitamo Međunarodni dan planina - zaključuje Pavleković i dodaje da je Opća skupština UN-a 11. prosinca 2003. godine donijela odluku da se taj dan obilježava kao Međunarodni dan planina.

Imajući na umu presudnu ulogu planina u održavanju ekosustava i njihovu osjetljivost na klimatske promjene, cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana je podizanje svijesti o važnosti planina. U planinama živi inače 15% svjetske populacije i u njima se nalazi oko polovice svjetskih žarišta biološke raznolikosti. Planine opskrbljuju svježom vodom za svakodnevni život polovicu čovječanstva. I stoga je njihovo očuvanje ključan čimbenik održivog razvoja. Planine su nažalost pod prijetnjom klimatskih promjena i prekomjernog iskorištavanja što ljudima koji žive u planinama znači još težu borba za preživljavanje.

Rastuće temperature uzrokuju da se planinski ledenjaci tope neviđenom brzinom, a to utječe na zalihe slatke vode za milijune ljudi. Ovaj problem utječe na sve nas i stoga moramo smanjiti svoj ugljični otisak i pobrinuti se za naše planine koje su naše prirodno blago.