„Međimurski kalamper“ postao zaštićena robna marka

Varaždinske vijesti | 30.10.2019. u 19:48h | Objavljeno u Društvo

Međimurska županija pokrenula je u ožujku ove godine inicijativu s ciljem zaštite jednog od najprepoznatljivijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda, a to je Međimurski kalamper. Tako je danas Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao rješenje o registraciji žiga Međimurski kalamper koji je sada službeno zaštićena robna marka.

Vlasnik robne marke „Međimurski kalamper“ je Međimurska županija koja je Ugovor o korištenju dala Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, a župan Međimurske županije Matija Posavec imenovao je stručno povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli prava korištenja robne marke, vodi registar korisnika i provodi nadzor korištenja iste.

- U Međimurju, naročito na području općine Belica, krumpir se intenzivnije proizvodi od pedesetih godina prošlog stoljeća. Međimurski proizvođači pratili su i primjenjivali nove tehnologije i prilagođavali se zahtjevima proizvođača, tako da je krumpir vrlo brzo postao sinonim i zaštitni znak Međimurske poljoprivrede. Do danas je krumpir ostao simbol općine Belica i hranitelj velikog broja obitelji koje žive na području Općine, a i šire. U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60 000 tona krumpira, što zadovoljava 70% hrvatskih potreba. U Međimurju se oko 800 proizvođača bavi uzgojem krumpira te je 2000. godine osnovana Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji je od danas službeno zaštićena robna marka - kazao je župan Matija Posavec.

Do današnjeg dana zahtjev za dodjelu prava uporabe robne marke „Međimurski kalamper“ uputili su Premuš – obrt za poljoprivredu i proizvodnju i trgovinu, Poljoprivredni obrt vl. Anđelko Krnjak, OPG Mesarić Damir, OPG Mesarić Matija, OPG Mirjan Dodlek kojima je dodijeljeno pravo uporabe i korištenje robne marke.

Registracijom žiga „Međimurski kalamper“ koji je sada zaštićena robna marka, svi proizvođači na području Međimurja, zasigurno će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju te zaštiti i unaprijediti gospodarski, socijalni, kulturni, ekološki interes i ciljeve proizvođača merkantilnog krumpira.

Označeno u