Ludbrežani se prisjetili glumca Rikarda Brzeske i tortom proslavili rođendan

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.12.2017. u 19:20h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg postala je mjesto obilježavanja 100. godišnjice rođenja poznatog kazališnog i televizijskog glumca Rikarda Rikija Brzeske.

Naime, vrhunac Brzeskinoe karijere bio je sredinom prošlog stoljeća kada je glumio u mnogim kazališnim dramama i komedijama, kao i u Brezi, Tko pjeva, zlo ne misli, Mejašima, Gruntovčanima. Njegovu biografiju istražio je povjesničar Milivoj Dretar.

Brzeske su češkog ili poljskog podrijetla i rijetka obitelj s tim prezimenom. Riki je rođen 1917. u Zagrebu, iako je obiteljski bio vezan uz ludbreški kraj, posebno Novo Selo gdje su Brzeske imali kuću. U vrijeme Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1944. polazio je glumačku školu i pritom radio u Narodnom kazalištu Zagreb. Potom je premješten u HNK Split, pa u Rijeku, a poslije se vraća u Zagreb. Zamjetne visine i lijepog snažnog glasa s kajkavskim akcentom bio je neizostavni član filmske ekipe koja je stvarala najpoznatija televizijska ostvarenja kao što su Svoga tela gospodar, Breza, Winnetou, Tko pjeva, zlo ne misli, H8, Deveti krug. Najpoznatiju ulogu ostvario je s likom Gabera Kuzme u Kerstnerovim antologijskim Gruntovčanima u kojima glumi seoskog probisveta i propalicu koji se po cijele dan kartao i pio u seoskoj birtiji. Posjetitelji su uživali u videoisječcima koje su pripremili u knjižnici.

Rikard je često posjećivao Bukovec i Ludbreg i prijateljevao s mnogim Ludbrežanima. Uvijek je bio galantan i spreman na šalu. Onako kakav je bio u Gruntovčanima, većinom ga pamte i ostali. Umro je 2005. i pokopan na zagrebačkom Mirogoju. Brzeske su se prisjetili rijetki članovi obitelji i njegovi prijatelji, a telefonski su se javili Nikica Novosel i Smiljka Bencet, Brzeskini kolege sa snimanja. Na kraju se svima zahvalila Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica knjižnice i potom iznenadila s velikom tortom u čast Rikijevog rođendana.