Zablistali u Stuttgartu: regionalnom timu naše županije bronca, Dinku Tomašiću srebro Foto: Hrvatski kuharski savez

Zablistali u Stuttgartu: regionalnom timu naše županije bronca, Dinku Tomašiću srebro

VV | 21.2.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Iza Hrvatskog kuharskog saveza je četvrto predstavljanje na Kulinarskoj Olimpijadi, najvećem i najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju na kojemu se ove godine predstavilo preko trideset hrvatskih kuhara i slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama. Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta te se ponosno vraćaju kući s osvojene dvije timske i šest individualnih brončanih te četiri individualne srebrne medalje.

- Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana kroz desetke okupljanja i treninga pripremali kako bi na ovoj najvećoj kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju. Posebno smo se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske namirnice te smo uspješno promovirali Hrvatsku kao gastronomsku destinaciju na našem najemitivnijem tržištu i odaslali najbolju pozivnicu prema potencijalnim turistima – poručili su iz Hrvatskog kuharskog saveza.   

Nacionalni tim predstavio u dvije najprestižnije kategorije natjecanja: "Restoran nacija" gdje je pripremom svečanog menija od tri slijeda u šest sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju  te „Chefs table“ gdje je za pripremu sedam slijedova jela za 12 osoba u pet sati osvojio diplomu.

Srebrnom medaljom okitio se Ivan Đukić natjecanjem u individualnoj kategoriji Kulinarska artistika - clasic Thai style carving, dok je u istoj kategoriji Dražen Šafar osvojio diplomu. Ivan Đukić također je osvojio i brončanu medalju u kategoriji Kulinarska artistika - carving uživo.

Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, Sandra Jadek, briljirala je u individualnoj slastičarskoj kategoriji te je kući ponijela srebrnu medalju. Regionalni tim Varaždinske županije svoja je znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, tri predjela, svečanog menija u pet sljedova, četiri različita deserta i petit four-a te je za isti osvojio brončanu medalju. Srebrnu medalju osvojio je Dinko Tomašić, mlada nada hrvatskog kulinarstva, za nastup u individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu su osvojili Lovro Stančin, najmlađi hrvatski predstavnik, Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić. Antonio i Tomislav broncu su ponijeli i u kulinarskoj artistici, a u toj kategoriji srebrom se okitio Erich Glavica. Tim „Chef.hr“ predstavio se u kategoriji cateringa te je za svoj nastup primio diplomu.

Kulinarska olimpijada održana je u Stuttgartu od 14. do 19. veljače u sklopu sajma Intergastra, te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine.

Na Olimpijadi je sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz preko 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad u živo pratilo preko 100.000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani gastro sajam koji se paralelno odvijao u 10 paviljona. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja pripao je proslavljenim svjetskim kuharima i slastičarima koji su morali kušati i ocijeniti desetak tisuća radova. Najboljima su proglasili Norvešku te je ona novi Olimpijski pobjednik u kategoriji Nacionalnih timova, dok je Švedska imala najbolju juniorsku ekipu. Osim osvojenih medalja, kuhari su iz Stuttgarta kući donijeli i nova znanja te vještine koja će primjenjivati  u svojim objektima te prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije te tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj.