KUD „Voća“ iz Donje Voće predstavlja Varaždinsku županiju na 55. Vinkovačkim jesenima

MGA/VV | 2.9.2020. u 12:01h | Objavljeno u Društvo

Snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni posjetila je Varaždin te ispred Županijske palače, kao dio programa 55. Vinkovačkih jeseni, snimila nastup KUD-a „Voća“ koji su predstavili nošnje, pjesme i plesove Varaždinske županije.

Ovogodišnje jubilarne 55. Vinkovačke jeseni trebale su biti vrhunac kulturnog života za sve ljubitelje tradicijske kulture, no epidemija je pomrsila takve planove. Tako je, zbog situacije s virusom Covid-19, programski sadržaj Vinkovačkih jeseni nešto drugačiji te će svi KUD-ovi, koji su trebali nastupati u Vinkovcima, biti predstavljeni video razglednicom iz svojih gradova, kao dio prilagođenog programa svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni.

- Nama je zadovoljstvo i čast ugostiti ovu manifestaciju jer smo svjesni njene velike važnosti i značaja.Bez obzira što smo u novom normalnom, ovakva okupljanja pokazuju se da kultura nema granica. Ponosni smo na naš KUD „Donja Voća“ koji će doprinijeti da se i na ovaj, nešto drugačiji način, predstavi kulturna djelatnost ovog kraja. Riječ je o KUD-u koji dolazi iz prekrasnog kraja, a pjesme i napjevi s kojima danas nastupaju dio su njihova bogatog djelovanja. Obzirom da je u njihovoj blizini špilja Vindija, uprizoruju i način života pračovjeka - kazao je zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuvši kako je najvažnije da kontinuitet ove manifestacije nije prekinut te da Vinkovci i ove godine ostanu velika pozornica izvornog hrvatskog folklora.

Varaždinsku županiju na ovogodišnjim Vinkovačkim jesnima predstavlja KUD "Voća" Donja Voća, a riječ je o KUD-u s ukupno šezdesetak godina rada, koji ove godine obilježava 10 godišnjicu ponovnog rada te će tim povodom izdati CD i knjigu o voćanskim običajima, obilježavanju blagdana, jelu, piću i svemu onome što Voću čini posebnom i jedinstvenom.

Snimateljska ekipa Vinkovačkih do 4. rujna obići će sve županije i snimiti kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja. Snimljeni sadržaji emitirat će se u nedjelju, 20. rujna 2020. godine s početkom u 10 sati na Hrvatskoj radioteleviziji. Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na najvećoj manifestaciji izvornog folklora u Hrvatskoj i šire s ciljem očuvanja od zaborava naših običaja i njegovanja izvornog hrvatskog folklora. Domaćin gostovanja bila je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije na čelu s predsjednikom Zlatkom Pehradom, a snimanju je bila prisutna i zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica.