Jimmy i Lucy od sada brane Banficu od napasti vrana

Varaždinske vijesti | 5.5.2021. u 17:02h | Objavljeno u Društvo

Građani varaždinskog stambenog naselja Banfica danas su u akciji mogli vidjeti dvije ptice grabljivice.  Riječ je o američkom jastrebu i sokolu pod imenima Jimmy i Lucy koje je s njihovim dreserima tvrtka Cedrus iz Čakovca angažirala kako bi se riješio problem prisutnosti većeg broja vrana na Banfici.

U skladu s propisanim smjernicama i dobivenim dozvolama tvrtka Cedrus će biološki opravdanim metodama protjerivanjem te orezivanjem stabala i skidanjem gnijezda te drugim metodama prebaciti te ptice gdje im je mjesto i gdje su im prirodna staništa, dakle u šume u okolici Varaždina.

Kako su objasnili stručnjaci, vrane u spomenute ptice prepoznaju kao prirodnog neprijatelja zbog njihovih izuzetnih sposobnosti u letu i u lovu. Učestalim sokolarenjem na dvije-tri lokacije i dodatnim zahvatima u skladu s dobivenim dozvolama očekuje se da će vrane napustiti staništa u krošnjama drveća uz stambene zgrade.

Tvrtka Cedrus, koja se bavi pružanjem usluga u lovstvu i šumarstvu angažirana je od strane Grada Varaždina zbog narušavanja zdravlja stanovnika tog dijela grada te sigurnosti ljudi.  Za potrebe provođenja mjera biološkog protjerivanja vrana utvrđenih Programom zaštite divljači, Grad Varaždin je kod Ministarstva poljoprivrede ishodio odgovarajuće "Rješenje o provođenju bioloških, hortikulturnih i aborikulturnih mjera za Grad Varaždin".

Označeno u