I gradovi u Varaždinskoj županiji uključuju se u akciju Sat za planet Zemlju Foto: ilustracija / Pixabay

I gradovi u Varaždinskoj županiji uključuju se u akciju Sat za planet Zemlju

Varaždinske vijesti | 28.3.2019. u 15:45h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždin i ove će se godine pridružiti mnogobrojnim gradovima u svijetu u obilježavanju Sata za planet Zemlju.

U suradnji s Astronomskim društvom Varaždin, u subotu 30. ožujka na Kapucinskom trgu održat će se će u sklopu međunarodnog događaja "Sat za planetu Zemlju" promatranje zvjezdanog neba teleskopima, u vremenu od 20:30 do 21:30 sati. Građani će tada imati priliku vidjeti kako izgleda zvjezdano nebo nad Varaždinom.

Članovi društva će tom prilikom ukazati na problem svjetlosnog onečišćenja, uzrokovanog nepotrebnim i prevelikim korištenjem neekološke rasvjete koja utječe kako na cijeli ekosustav tako i na zdravlje ljudi. Također će podsjetiti na Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji od 1. travnja stupa na snagu. Tim povodom ugasit će se javna rasvjeta na sat vremena na Kapucinskom trgu i Starom gradu, kao jednoj od najpoznatijih građevina grada Varaždina.

Iz Grada varaždina pozivaju sve građane da se pridruže ovoj akciji u subotu u 20:30 sati na Kapucinskom trgu.

U najveću volontersku akciju "Sat za planet Zemlju", kojoj je cilj potaknuti građane da donesu odluke o promjeni ponašanja u cilju očuvanja našeg planeta, šestu godinu zaredom uključit će se i Grad Ludbreg.

U sklopu akcije u subotu 30. ožujka ugasit će se svjetla na simboličnih sat vremena, od 20:30 do 21:30. U sklopu akcije “Sat za planet Zemlju” bit će održan i kratak program u kojem će sudjelovati Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” Ludbreg čitanjem prigodne priče, zaplesat će Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg, a bit će organizirano i promatranje zvjezdanog neba teleskopom. Program na Trgu Svetog Trojstva počinje u 20 sati.

Uz bok sa znamenitostima diljem svijeta i Hrvatske, na sat vremena ugasit će se i javna rasvjeta na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu.

Akcija “Sat za planet Zemlju”, u svijetu poznata kao Earth Hour, evoluirala je od inicijative australskog Sydneya iz 2007. godine u veliki globalni pokret.