Stari grad uključen je u projekt Living castles Foto: Krešimir Đurić

Gradski muzej Varaždin u europskom projektu "Living Castles"

Varaždinske vijesti | 7.11.2018. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Osim posebnog priznanja koje je Gradskom muzeju Varaždin za glasilo "Varaždinski muzealac" dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo, u utorak, 6. studenoga, na konferenciji za medije predstavljen je i EU projekt "LIVING CASTLES – Mreža 'živih' dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa", u kojem je Gradski muzej jedan od partnera.

Vodeći partner na projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu, projektni partneri iz Hrvatske su Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec i Muzeji Hrvatskog Zagorja, a projektni partneri iz Slovenije su Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj i Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Proteus d.o.o.

U središtu projekta "Living Castles" je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca/ljetnikovca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine. U Hrvatskoj su to Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvor Veliki Tabor i dvorac Oršić u Gornjoj Stubici (Muzej seljačkih buna), a u Sloveniji Dvorac Ptuj, Celjski dvorac i dvorac Rakičan.

Dvorci/ljetnikovci će biti opremljeni zajedničkim pločama označavanja, provodit će se zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu. Projekt će posvetiti puno pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo.

U sklopu projektnih aktivnosti u Gradskom muzeju Varaždin će se pomoću suvremene tehnologije (tablet računala i hologramskih naočala) posjetiteljima omogućiti jedinstveni doživljaj stalnog muzejskog postava oživljavanjem nekoliko različitih priča temeljenih na povijesnim činjenicama i legendama vezanih uz Stari grad.

Održavat će se i edukativne muzejske radionice u novouređenom prostoru u potkrovlju gotičke kule Staroga grada. Radionice će voditi muzejski pedagog, čije je zapošljavanje planirano u sklopu ovog projekta. Za potrebe posjetitelja s posebnim potrebama na recepciji muzeja postavit će se interaktivni info pult s prikazom tih živih priča te audiovodič stalnim postavom. Organizirat će se i prekogranični seminar s praktičnim radionicama za dionike u turizmu, zainteresiranu javnost i struku u svrhu povećanja znanja i vještina potrebnih za podizanje kvalitete turističke ponude i upoznavanje s novim turističkim proizvodom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.454.671,54 eura, od čega 85% sredstava sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (1.236.470,80 eura), a 15% troškova financiraju partneri vlastitim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta za Gradski muzej Varaždin iznosi 122.941,54 eura, a sufinancirani dio 104.500,30 eura. Vrijeme provedbe je od 1.10.2018. do 31.3.2021. godine.