Grad Lepoglava pčelarima donirao pogače za prihranu pčela Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava pčelarima donirao pogače za prihranu pčela

Varaždinske vijesti | 2.2.2021. u 09:36h | Objavljeno u Društvo

Prošlogodišnji proljetni mrazovi koji su naštetili ispaši pčela, a time utjecali i na proizvodnju meda, ugrozili su opstojnost pčelinjih zajednica koje nisu mogle proizvesti dovoljno hrane potrebne za preživljavanje zime.

Za njihov spas, pčele je potrebno dohraniti što će pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico s područja grada Lepoglave, učiniti uz gradsku pomoć. Naime, Grad Lepoglava nabavio je pogače za prihranu pčela te ih podijelio pčelarima.

- Kontinuirano podupiremo rad udruga, posebice onih koje imaju neku gospodarsku djelatnost poput Pčelarska udruga Čmalico. Nabavili smo i podijelili 800 pogača za prihranu, upravo onoliko pčelinjih zajednica koliko ih imaju pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico, s gradskog područja. Vjerujem da ćemo im tako pomoći očuvati pčelinje zajednice budući da znamo koliko je važna uloga pčela u našem ekosustavu - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da ovo nije prva pomoć Grada Lepoglave Pčelarskoj udruzi Čmalica i njezinim članovima.

Naime, Grad je prijašnjih godina nabavio i donirao preparate za suzbijanje varoe, tonu i pol šećera, također za prihranu pčela, dvije pčelarske vage, a financirao je i projekt mednog doručka u vrtićima i školama te projekt podjele medonosnih sadnica stabala građanima.

- Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena te smo bili primorani zatražiti pomoć koja ni ovog puta nije izostala kada je Grad Lepoglava u pitanju. Vjerujem da ćemo zahvaljujući dobivenoj pomoći uspjeti zadržati pčelarstvo na postojećem nivou – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalica Milan Vukovski zahvalivši gradonačelniku i Gradu Lepoglavi na razumijevanju i kontinuiranoj pomoći pčelarima.

Ovom prigodom pomoć nije pružena samo pčelarima. Naime, kod izbora dobavljača pogača za prehranu pčela Grad Lepoglava odlučio se za dobavljača s područja Grada Siska.

- Pogače smo kupili od obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva s potresom pogođenog područja kako bismo i tako pomogli tamošnjim ljudima – dodao je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je podjeli pogača pčelarima nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

lepoglava_donacija_gl_pcelari_02.jpg

lepoglava_donacija_gl_pcelari_04.jpg