GDCK Ivanec: Ukupno u prošloj godini prikupljeno 2030 doza krvi

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.1.2021. u 18:45h | Objavljeno u Društvo

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec vodi evidenciju provedenih akcija davanja krvi kroz koje detaljno razrađuje planirano s ostvarenim rezultatima. Stanje na dan 31. prosinca tako pokazuje da je od ukupno 2.360 planiranih doza krvi, broj prikupljenih doza krvi u 2020.godini bio 2.030, od čega 1.577 doza od muškaraca i 453 od žena.

Kako kažu iz GDCK Ivanec, razlog za nešto manji broj prikupljenih doza krvi je epidemiološka situacija izazvana koronavirusom. Zbog preporuka stožera civilne zaštite veliki broj darivatelja nije pristupio akcijama darivanja zbog vlastite i tuđe sigurnosti, a preporuke su se odnosile na darivatelje starije od 60 godina te sve one koji su putovali u inozemstvo i/ili bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

- Unatoč situaciji, pobrinuli smo se da osiguramo sigurne uvjete za darivatelje tako što smo propisno dezinficirali prostorije u kojima se odvijalo darivanje, prozračivali smo prostorije, održavali propisani razmak, mjerili temperaturu, osiguravali zaštitnu opremu te ograničavali broj darivatelja koji su istovremeno bili u istoj prostoriji - kažu iz GDCK Ivanec.

Veliki naglasak stavili su i na privlačenje novih darivatelja, zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, zalihe krvi su velik dio godine bile nedostatne te je bilo vrlo bitno pozvati nove darivatelje kako bi se situacija popravila.

- Posebno želimo naglasiti da je u posljednjih 12 mjeseci, prvi puta dalo krv čak 84 davatelja kojima ovom prilikom zahvaljujemo te želimo još mnogo uspješnih akcija davanja krvi! Ostvareno je sveukupno 19 od 20 planiranih akcija. GDCK Ivanec može se pohvaliti s čak 2.228 aktivnih davatelja krvi u zadnjih 5 godina. Zahvaljujemo svim svojim darivateljima, ali i voditeljima aktiva, organizatorima akcija darivanja krvi na terenu, koji se redom mogu pohvaliti za svoj doprinos ovim rezultatima, osobito u uvjetima koji su bili uzrokovani epidemijom koronavirusa - kažu iz GDCK Ivanec.

Označeno u