FOTO Varaždinski Stari grad ima nove stanovnike - male ušare koje su pozirale našem fotografu Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinski Stari grad ima nove stanovnike - male ušare koje su pozirale našem fotografu

D.P./Varaždinske vijesti | 20.10.2017. u 13:34h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski Stari grad ima nove stanare. Radi se o jatu sova malih ušara, koje su najvjerojatnije došle potražiti zaklon od nadolazeće zime.

 - To je normalna pojava u ovo doba godine i male se ušare okupljaju u jata na mjestima gdje ima hrane. One traže zaklon u drveću na kojem ima lišća ili na crnogoričnom drveću koje im pružaju zaštitu od hladnoće - kazao nam je dr. sc. Davor Ćiković, znanstveni suradnik Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Objasnio je kako one traže mjesto za zimu gdje u blizini postoje polja na kojima će naći hranu.

DSC 3246 900x599

- Nije im problem preletjeti nekoliko kilometara u potrazi za hranom, a hrane se glodavcima, miševima i voluharicima na poljoprivrednim područjima. Tijekom zime, odnosno izvan sezone gniježđenja, uvijek se okupljaju u jata i u jatima prezimljuju - kazao je te dodao kako ne znači da se male ušare cijelu zimu ostati na varaždinskom Starom gradu.

- Kada bude hladnije, one će tražiti bolji zaklon, a ako nestane hrane tražit će bolja hranilišta. Tako da ne mora značiti da će ostati. Jata su skupine ptica koje imaju mogućnost da lutaju upotrazi za izvorima hrane i kada hrane nestane, one odu dalje - pojasnio je Davor Čiković.

Inače, mala ušara spada u sove srednje veličine. Dužina tijela kod ove vrste se kreće između 31 i 40 centimetara, a raspon krila od 85 do 100 cm. Uglavnom nisu teže od 350 gramа.

DSC 3263 894x600

Prepoznatljive su po tome što na vrhu glave imaju "uške" - uzdignuto perje koje podsjeća na uši, a po tome su i dobile naziv. Aktivne su noću, a preko dana sjede skrivene u krošnji drveća.

Kako odmaraju u krošnjama brezi uz varaždinski Stari grad, snimio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.

Označeno u
Galerija slika