FOTO: Policajci nastavili tradiciju hodočašća u ludbreško svetište Foto: PU varaždinska

FOTO: Policajci nastavili tradiciju hodočašća u ludbreško svetište

I.D./Varaždinske vijesti | 5.9.2016. u 08:14h | Objavljeno u Društvo

U sklopu obilježavanja Svete nedjelje, u Ludbregu je u petak 2. rujna održano 17. hodočašće hrvatske policije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Po okupljanju hodočasnika, među kojima je bio i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić, načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec, načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke Marijan Kirin te predstavnici drugih policijskih uprava, kod Župnog dvora Ludbreg formirana je procesija koja se središtem grada uputila prema Svetištu, gdje je najprije održana pobožnost Križnog puta.

Na hodočašću su sudjelovali djelatnici policijskih uprava bjelovarsko-bilogorske, koprivničko-križevačke, krapinsko-zagorske, međimurske, zagrebačke i varaždinske, a pridružili su im se i djelatnici te volonteri Crvenog križa iz Varaždinske županije.

Uslijedila je sveta misa, koju je uz koncelebraciju ludbreškog župnika, prečasnog Josipa Đurkana, dekana Varaždinskog policijskog dekanata vlč. Ivice Horvata i velikog broja drugih svećenika, predvodio biskup mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Biskup Bogdan u propovijedi je govorio o događaju čuda Svete krvi u kapelici dvorca Batthyany u Ludbregu 1411. godine, kada je, prema crkvenim zapisima, za vrijeme bogoslužja svećeniku koji je posumnjao u istinitost riječi pretvorbe „Ovo je moja krv“, u kaležu nakon lomljenja hostije potekla prava krv.

- Dragi policajci, drage policajke, svakodnevni život u našem radu i obiteljskom životu nameće nam velike izazove i čini nam se puno puta da sve to nadilazi naše ljudske snage, ali nikad nemojmo zaboraviti, Bog nas je htio na ovome prostoru, Bog nas je htio u ovome vremenu, Bog nas je htio u ovome narodu, baš sada, ovdje i ovakove kakovi jesmo, da svjedočimo svoju ljudsku i kršćansku pripadnost njemu tu gdje jesmo - istaknuo je biskup.

Po završetku službenog dijela hodočašća, uslijedio je ručak za sve sudionike hodočašća, pripremljen u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Drugi put zaredom, na poziv Policijske udruge IPA Varaždin, kao nastavak dobre suradnje s IPA klubovima iz Slovenije, Austrije i Mađarske, odnosno iz gradova Maribora, Graza i Koszega, na hodočašću su sudjelovali i njihovi policijski službenici u odorama.

 

Galerija slika