FOTO Općina B. Hum i "Grofica Lujza" sudjelovali u mimohodu sv. Martina u Francuskoj

Varaždinske vijesti | 6.7.2017. u 13:53h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Limena glazba Sveti Martin iz Brezničkog Huma, načelnik općine Zoran Hegedić uz pratnju dvojnice grofice Lujze Erdődy, Dubravke Baneković, i Jasne Jež, stalne suradnice projekta, sudjelovali su u Drugom međunarodnom mimohodu sv. Martina u gradu Tours u kojemu je bilo više od 350 sudionika iz cijele Europe. Mimohodom se obilježava 4. srpnja, dan kad je 371. godine redovnik Martin postao biskup grada Toursa pa se taj dan obilježava kao "ljetni sv. Martin".

U svečanom mimohodu predstavljeni su i suveniri projekta: kruščići od lana te raznovrsno cvijeće od krep papira kao i trojezični letak, tiskan potporom Općine Breznički Hum, koji sadrži najvažnije biografske podatke o grofici Lujzi Erdődy i dosadašnjoj realizaciji samog projekta.

Vrijedno je spomenuti kako postoje brojne poveznice između poznate humanitarke grofice Lujze Erdődy i Općine Breznički Hum. Obitelj grofice Lujze Erdődy posjedovala na tom području nekoliko vinograda, a upravo su i njih najduže zadržali u svome posjedu nakon odlaska iz Novog Marofa 1923. godine.

Kako pojašnjava Tibor Martan, voditelj projekta "Grofica Lujza", poveznica se također može uočiti i u djelovanju sv. Martina biskupa, zaštitnika općine Breznički Hum, koje je identično djelovanju grofice Lujze Erdődy.

- Sv. Martin pomogao je siromahu u potrebi, a njegov je plemeniti čin nesebične ljubavi stoljećima kasnije na ovom području iznova ponavljala Lujza grofica Erdődy. Zahvalni smo Općini Breznički Hum i Kulturnom centru sv. Martin – Hrvatska što su prepoznali vrijednost ovog projekta te nam omogućili da lik i djelo grofice Lujze Erdődy predstavimo i van granica naše domovine – istaknuo je Tibor Martan.