FOTO: Okupljeno mnoštvo vjernika na misi i blagoslovu Kapele sv. Nikole

Varaždinske vijesti | 31.5.2020. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Ispred Kapele sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu održana je danas sveta misa. Župnik Župe svetog Josipa, velečasni Ivan Žmegač blagoslovio je tom prilikom i kapelicu koja je formalno u vlasništvu Grada Varaždina i koja je obnovljena sredstvima iz gradskog proračuna u iznosu od 50 tisuća kuna.

Naime, kapela sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske gdje se nalazi na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Uvažavajući konzervatorske principe, o trošku Grada Varaždina obavljeni su sanacija i popravci kako bi se spriječilo daljnje propadanje kapele.

U kapelici se nalaze kipovi sv. Nikole i sv. Ivana Nepomuka. Prema zapisima Krešimira Filića, zavjetnu kapelicu je dao sagraditi varaždinski ceh mlinara 1776. godine. Krasi ju natpis na njemačkom jeziku koji u prijevodu znači „Spasiteljima na vodi i kopnu pobožni mlinarski ceh te još jedna dobročiniteljska ruka prinose ovdje žrtvu za kasniju budućnost 1776.“ Obnovom kapelice Grad Varaždin je još jednom pokazao koliko drži do zaštite i obnove sakralnih kulturno-povijesnih objekata prema čemu je prepoznatljiv u Hrvatskoj

Uz brojne građane, svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok. Kako je sve to izgledalo pogledajte u galeriji slika.