FOTO Na Dravskim bazenima Crveni križ i Policija proveli tradicionalnu edukaciju o sigurnosti na vodi

MGA/VV | 24.6.2020. u 21:30h | Objavljeno u Društvo

Na Dravskim bazenima danas je održana pokazna vježba u sklopu projekta "Sigurnost na vodi". Projekt se provodi na razini cijele Hrvatske, a u Varaždinu ga unazad desetak godina provodi Gradsko društvo Crveni križ.

Kako su pojasnili djelatnici gradskog Crvenog križa dio aktivnosti provodi se i u osnovnim školama, a dio su javne akcije kao ova na kupalištu. Ranije je provedena edukacija u Općini Cestica, a uskoro slijedi i slična pokazna vježba na Aquacityju.

- Učimo ljude kako se sigurno ponašati na vodi, kako prevenirati moguće ozljede tijekom kupanja. Danas imamo pokaznu radionicu o tome što učiniti ako dođe do utapljanja, kako pomoći utopljeniku, ali i kako pomoći sami sebi. U Općini Cestica govorili smo o opasnostima na rijekama, kako se spasiti iz vira, smije li se skakati i kako procijeniti dubinu rijeke - pojašnjavaju u gradskom Crvenom križu, koji ovu akciju provodi u suradnji s varaždinskom policijom.

Policija upozorava i da je cilj projekta sigurnost na kupalištu, ali i prevencije onoga što se može dogoditi i na neuređenim kupalištima. Stoga u PU Varaždinskoj apeliraju na građane da ne ostavljaju otvorene prozore na automobilu te da ih zaključavaju, isto kao i bicikle, te da ne ostavljaju tijekom kupanja ispod ručnika veću količinu novca ili vrijedne stvari. Također apeliraju na građane da koriste uređena kupališta jer na toku rijeke Drave, ukoliko se nešto dogodi osoba je prepuštena samoj sebi ili osobama koje su s njom, i u takvoj je konfuznoj situaciji teško odrediti lokaciju na kojoj se unesrećena osoba nalazi, a svaki je trenutak dragocjen prilikom spašavanja.