FOTO: Marija iz Caritasova doma u Ivancu proslavila stoti rođendan

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.3.2017. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

Korisnica caritasovog dom za starije i nemoćne osobe "Sv. Ivan Krstitelj" Marija Horvat (rođena 24. ožujka), inače iz međimurskog naselja Kuršanec, proslavila je nedavno 100. rođendan.

Za proslavu 100. rođendana sama je korisnica napisala listu uzvanika i njihove kontakt brojeve, za koje je htjela da sudjeluju u proslavi rođendana. Odazvalo se njih sedamnaestero, a radi se o bliskim prijateljima, susjedima i rođacima. Ujedno je izrazila želju da joj se na sam dan služi misa te da ju predvodi osobno varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Isto je i ispoštovano pa je biskup u pratnji monsinjora Perčića, velečasnog Nikole, ivanečkog župnika Zorana Gložinića, gvardijana Franjevačkog samostana iz Varaždina, kao i velečasnog Antuna Goreka za gospođu Horvat, ali i za 105. godišnjakinju Josipu Talan služio misu - ističe socijalna radnica Jasminka Latin

Po završetku mise, bio je organiziran zajednički ručak za uzvanike i korisnike doma, te su se gospođi Mariji uručili prigodni pokloni od samog biskupa, ustanove i uzvanika. Slavljenica je bila izuzetno sretna i zadovoljna sa samom proslavom, budući da se ispoštovalo sve što si je i sama zaželjela.

Naime, gospođa Marija nikad se nije udavala te je posvetila cijeli svoj život pomažući drugima, a budući da je imala desetero braće i sestara od kojih su svi preminuli ona je odlučila ostati u roditeljskoj kući pomažući svojim roditeljima. Po smrti roditelja, u 50. godini života odlazi raditi u inozemstvo.

Cijeli život je bila posvećena Crkvi i sakralnom načinu života. Takav stil života nastavlja i u Caritasovom domu u Ivancu gdje je smještena od 16. siječnja 2015. godine.

Budući da je relativno dobrog zdravlja, jedino su prisutne poteškoće s lokomotornim sustavom, Marija svakodnevno odlazi na sv. misu i pritom je se nerijetko viđa kako pomaže nepokretnim korisnicima s kolicima u transportu - ističu djelatnici caritasovog doma.

Kada je se pita kako bi se ona osvrnula na svoj život, ona odgovara da je puno radila, da joj je bilo najljepše pomagati drugima, ali da se isto tako u mnogo ljudi jako razočarala dok na pitanje što ju sada veseli, odgovara – molitva, sveta misa i kolači od oraha.

 

Galerija slika