FOTO: Eko-etno priča u Grešćevini dočarala slasne domaće mirise Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO: Eko-etno priča u Grešćevini dočarala slasne domaće mirise

Varaždinske vijesti | 4.9.2016. u 12:13h | Objavljeno u Društvo

Mjesni odbor Grešćevina - Retkovec Svibovečki i Udruga Biserna dolina organizirali su u subotu završnu manifestaciju "Mirisi iz bakinog i djedovog dvorišta" u projektu "Od polja do stola i krova".

Na Trgu ispred DVD-a Grešćevina priređene su eko-etno radionice za sve zainteresirane, djecu, žene, muškarce, pa su se mijesili "štruklji" i raženi kruh, štrikalo se i heklalo. Gosti su bili članovi Udruge "Naš zavičaj" iz Krapine koji su održali radionicu izrade slamnatog krova.

Predsjednica Udruge Biserna dolina, Biserka Vudrag, naglasila je da je manifestacija "Mirisi iz bakinog i djedovog dvorišta" zapravo priča o tome kako se nekad radilo.

Kao završnu manifestaciju projekta "Od polja do stola" predstavili smo kako se pripremalo za odlazak na polje, kako se sijalo pa želo žito, kako se pospremalo i kako se pekao kruh. Uz radionicu štruklji i raženog kruha, naši prijatelji iz Krapine podučavali su kako se radi slamnati krov. Uz to, pokazali smo i kako se nekad pekla rakija, kako je to djed radio, a bake su se predstavile sa svojim ručnim radovima – rekla je predsjednica Udruge Biserna dolina.

Manifestacija je završila pjesmom i punim stolom kako bi se promovirala zdrava hrana s okolnih poljoprivrednih gospodarstava.

U sklopu projekta "Od polja do stola i krova" prošle je jeseni sijana raž, ljetos su održane žetvene svečanosti, slama je obrađena za izradu krova, a zrnje pripremljeno za kruh. Upravo je ovo posljednje bio središnji dio subotnje manifestacije "Mirisi iz bakinog i djedovog dvorišta".

Za vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana iz Biserne doline najavljuju izdavanje brošure u kojoj je će biti prikazane sve četiri dosad održane žetvene svečanosti s ciljem očuvanja tradicije i baštine.

Bio je to mukotrpan posao, koji je zahtijevao puno rada. No zadovoljni smo jer smo projektom uspjeli poručiti da je, na temelju onoga kako se to nekad radilo, zdrava hrana naša budućnost – kazala je Vudrag na kraju subotnje eko-etno priče u Grešćevini.

 

Galerija slika