FOTO: Članovi Odreda izviđača Sirius uživali u uzbudljivoj ljetnoj avanturi Foto: Odred izviđača "Sirius"

FOTO: Članovi Odreda izviđača Sirius uživali u uzbudljivoj ljetnoj avanturi

Varaždinske vijesti | 5.8.2018. u 17:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Članovi Odreda izviđača "Sirius" iz Varaždina i Čakovca po završetku školske godine nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu - organiziranje devetodnevnog šumskog izviđačkog logorovanja. Logorovanje je održano na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, u dijelu općine Sirač, osam kilometara od Daruvara, gdje su izviđači Siriusa zadnji puta logorovali 2016. godine.

Na logorovanju su sudjelovala 33 člana Odreda izviđača "Sirius" te nekoliko gostiju. Izviđački logor je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale izviđači koji su pripremali teren spojili drvenim mostom. Osim mosta, za potrebe logorovanja podignuti su jarbol s postoljem za podizanje zastave, umivalište, drveni toaleti, kuhinja, blagovaona te šatori za smještaj sudionika.

Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji. U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i tri kraća jednodnevna izleta. Jedan izlet je bio na Petrov Vrh, drugi je bio u Daruvar i daruvarske bazene, a treći, za najmlađe sudionike, na obližnju farmu životinja. Također je organiziran i posjet iskopinama Benediktinskog samostana koje se nalaze u selu Bijela.

Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izletnik, domaćin, plivač i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, signalizacija, čvorovi, osnove meteorologije, radio komunikacija te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru, pjevanje uz gitaru te razne društvene igre. S obzirom da je cijelo trajanje logorovanja obilježilo Svjetsko nogometno prvenstvo i uspjeh naše reprezentacije, dvije večeri je organizirano gledanje utakmica pod vedrim nebom.

U suradnji s astronomskim društvom Kumova Slama iz Daruvara, na uzvisini pored centra sela Bijela organizirana je astronomska večer s promatranjem planeta i zvijezda te kraćim predavanjem koje su izviđači s velikim zanimanjem pratili.

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_1.jpg

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_2.jpg

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_3.jpg

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_4.jpg

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_5.jpg

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_6.jpg

odred_izvidjaca_sirius_-_logorovanje_7.jpg