FOTO: Betlehemsko svjetlo mira iz Austrije donijeto u varaždinsku Katedralu

Varaždinske vijesti | 16.12.2018. u 14:05h | Objavljeno u Društvo

Izviđači i skauti iz Čakovca i Varaždina donijeli su danas iz Linza u Austriji Betlehemsko svjetlo mira te ga zajedno s izviđačima iz Ludbrega unijeli u varaždinsku Katedralu.

Naime, Austrijska radio televizija (ORF) provodi tradicionalnu humanitarnu akciju "Licht in s Dunkel" (Svjetlo u tami) u vrijeme pred Božićne blagdane radi prikupljanja pomoći kojima je ona najpotrebnija. U sklopu akcije 1986. iz ORF-ova studija u Linzu krenula je ideja da jedan dječak ode u Betlehem i u štalici Isusova rođenja upali svjetlo i donese u Austriju. Ideja je provedena u djelo, a tri godine kasnije uključuju se i izviđači. Svake godine u vrijeme Došašća u Beču se okupe izaslanstva izviđača iz Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i odnose ih u svoje zemlje. Na svečanosti u Beču uvijek su prisutni predstavnici više vjerskih zajednica - katolici, evangelici, pravoslavci i dr. Uz izviđače i svećenike u prijenosu svjetla u pojedinim državama sudjeluje organizacija Crvenog križa, vatrogasci, humanitarne, druge udruge i građani.

Betlehemsko svjetlo prvi je, ratne 1991. godine iz Beča donio tada predsjednik vlade Republike Hrvatske g. Franjo Gregurić . 1992. svjetlo su donijeli izviđači - preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda "Kamengrad" iz Koprivnice pod vodstvom g. Miroslava Svorena , dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice... Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali. I ove godine, Betlehemsko svjetlo, upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu bit će preneseno širom svijeta noseći poruku mira i ljubavi među ljudima.