Dosad najmanji broj orača na 12. natjecanju orača Varaždinske županije

J.Š./Varaždinske vijesti | 25.8.2017. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom održala je 12. natjecanje orača Varaždinske županije na parceli OPG-a Cafuk u Varaždinu. Natjecanje je otvorio župan Varaždinske županije Radimir Čačić te njegov zamjenik Tomislav Paljak i predsjednik Udruge orača grada Zagreba Dario Padro.

Župana Čačića ovaj je događaj vratio u djetinjstvo i probudio neka davna sjećanja.
-Još uvijek se sjećam mirisa prve brazde koja se pušila dok je djeda orao, a ja sam na konju jašio. To je nešto što ću pamtiti zauvijek – prisjetio se Čačić. Dodao je da Varaždinska županija podupire i financijski podržava ovakav događaj. Zadovoljan je mladom ekipom poljoprivrednika, a natjecanje je otvorio istaknuvši neka pobjedi onaj koji je bolji.

Na održanom natjecanju sudjelovalo je četvero natjecatelja, a pobjednik će ići 2. rujna u Kupinečki Kraljevec na državno natjecanje.

Voditelj natjecanja u oranju te rukovoditelj Savjetodavne službe podružnice Grada Zagreba, Dario Padro, objasnio je da se na natjecanju ocjenjuje čak 16 elemenata raspoređenih u 12 ocjena.

-Ocjenjuje se otvaranje prve brazde, dubina brazde, položenost brazde, složenosti oranja pa čak i cjelokupni dojam. Ti se elementi ocjenjuju prema svjetskom pravilniku o oranju kojeg smo samo transformirali u naš Pravilnik u Hrvatskoj udruzi za organizaciju natjecanja orača - objasnio je Padro, dodajući da natjecatelji imaju ograničeno vrijeme te ako ga prekorače dobivaju negativne bodove, a natjecanje je osmišljeno s ciljem edukacije poljoprivrednih proizvođača.

Mara Bogović, pročelnica podružnice Savjetodavne službe Varaždinske županije istaknula je da možemo biti zadovoljni jer varaždinski natjecatelji na svim natjecanjima postižu zavidne rezultate s obzirom na to da jedini nemaju poseban plug za natjecanja.

-Naši su natjecatelji uvijek među prvih deset, a s obzirom na lošiju startnu poziciju jer nemaju poseban natjecateljski plug s time možemo biti vrlo zadovoljni - istaknula je Bogović, dodavši da postoje dvije kategorije natjecanja te su se u kategoriji plugova ravnjaka natjecali Krunoslav Mužic i Viktor Tenčić dok u kategoriji plugova premetnjaka Teo Novosel i Toma Tomiša.

Jedan od natjecatelja, Krunoslav Mužic iz Svetog Petra, već 12. godinu sudjeluje na natjecanju i s obzirom na opremu i vrlo jaku konkurenciju postiže jako dobre rezultate bilo da se radi o županijskom ili državnom natjecanju.
-U poljoprivredi sam oduvijek, od malena su me roditelji učili raditi s traktorom, a kod oranja moraš imati puno toga na umu – rekao je, dodavši da ovakva natjecanja koriste i za međusobno savjetovanje i razmjenu iskustava.