Ilustracija

Danas u sklopu Smotre povijesnih postrojbi besplatne vožnje fijakerima i jahanje

| 9.9.2016. u 12:37h | Objavljeno u Društvo

U okviru proslave Dana Varaždinske županije danas, u petak, 9. rujna 2016. godine s početkom u 17 sati biti će održana smotra povijesnih postrojbi, a glavni domaćin svim postrojbama, kao i prethodnih godina, biti će Varaždinska graničarska husarska pukovnija.

Tako će prijavak zamjeniku župana Varaždinske županije Alenu Kišiću predati Husari, Ivanečka Rudarska četa, Kapošvarski husari, članovi Zrinske garde iz Čakovca te Varaždinski Purgari

Nakon toga će husari izvesti prigodni program, pokazati svoje jahačke vještine, jahanje u manježu te će odigrati i tzv. husarsku alku. Za one najmlađe biti će upriličena i besplatna vožnja fijakerima, kao i jahanje.

Inače, Varaždinska županija je početkom 2006. godine obnovila Husarsku gardu, legendarnu postrojbu ratnika-konjanika koji potječu još iz 15. stoljeća. Pojavljuju se u vrijeme ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina, koji je u drugoj polovici 15. stoljeća donio odluku da veliki feudi za vojsku daju svakog dvadesetog čovjeka (mađ. husz-dvadeset), po čemu su i dobili ime. Bili su izvježbani elitni borci za posebne zadatke s vrhunskim poznavanjem konjaničkih vještina i bogatim svečano urešenim odorama.

Varaždinska husarska pukovnija bila je jedna od tri aktivne na području hrvatskih zemalja u 18. stoljeću, a koliko su bili uvježbani dovoljno govori podatak da je čak i veliki Napoelon po uzoru na hrabre hrvatske ratnike uveo husare u svoju vojsku.