Dan planeta Zemlje: Na varaždinskom placu podijeljeno 300 platnenih vrećica

V.V. | 21.4.2018. u 11:10h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski plac danas je bio poprište ekološke akcije koju su zajedničkim snagama organizirali Udruga Medenjak, Gradska tržnica i Čistoća. Kako bi potaknuli Varaždince da razmišljaju 'zeleno', spremno je bilo čak 300 platnenih vrećica koje su posjetitelji placa mogli osvojiti ako su bili točni na jednostavnom eko kvizu.

- Na placu vodimo brigu o ekološkom zbrinjavanju otpada, stoga smo se rado pridružili ovoj akciji povodom Dana planeta Zemlje. Iako je korištenje plastičnih vrećica nemoguće izbjeći, čak će i najmanje promjene u navikama građana znatno smanjiti količine teško razgradivog otpada, stoga je svaka ovakva inicijativa dobrodošla', rekao je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

Članice Medenjak u ovoj su prigodi ujedno počastile Varaždince specijalitetima iz svoje kulinarske radionice. Bilo je tu čipsa od palente, medenjaka od heljdinog i kukuruznog brašna, energetskih pločica od zobenih pahuljica, grisina od pira sa chia sjemenkama, krekera od kukuruznog i pirovog brašna itd.

Osim kušati, posjetitelji su mogli i saznati kako se neke od ovih zdravih grickalica pripremaju. Zrnka Šulak, dopredsjednica Udruge Medenjak istaknula je kako su zadovoljni odazivom akciji jer mnogi su građani zahvaljujući eko kvizu zastali i razmislili što plastika čini Zemlji: 'Jedna se plastična vrećica razgrađuje tisuću godina, a njihovim nepravilnim odlaganjem najviše su ugrožene ptice i sisavci.' Nakon Dana planeta Zemlje, na placu uskoro slijede druga događanja.

Već 5. svibnja održat će se svečana podjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka' i 15. obljetnica obnove placa, dok je za 27. svibnja najavljen 11. Varaždinski sejem.