Članovi Udruge vinogradara i vinara općine Jalžabet posjetili međimurske vinogradare Foto: Udruga vinogradara Jalžabet

Članovi Udruge vinogradara i vinara općine Jalžabet posjetili međimurske vinogradare

Varaždinske vijesti | 5.12.2018. u 20:05h | Objavljeno u Društvo

Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet za svoje je članove 1. prosinca organizirala studijsko putovanje u Međimurje, točnije vinsko gorje Sveti Urban.

Ideja je da se kroz predstavljanje dva vinska podruma i iskustva mladih međimurskih vinara, Kocijan i Štampar, steknu komparativne prednosti i saznaju novosti u upravljanju vinogradom i vinskim podrumom u aktualnim okolnostima borbe s vinskim bolestima, njege vina i upravljanja mladim vinskim gazdinstvima u vinskom komercijalnom svijetu.

- Cjelodnevno druženje, razmjena iskustava, susret profesionalaca i vikend-vinogradara, ipak daje jedan studiozni pečat u umjetnosti zvane vinarstvo. Nije tajna da su vina sve bolja, da su u igri nijanse, ali bez teškog rada u vinogradu i podrumu, nema baš vrhunske vinske kapljice. Nositi se s novim vinogradarskim uvjetima, promjenom klimatskih uvjeta, svim novim zaštitnim sredstvima na tržištu, sigurno nije lako. Ali iskustvo uvijek prevladava, ti ljudi se znaju nositi s problemima u vinogradarstvu u svojem trsju - ističu iz udruge vinogradara Jalžabet.

Izlet je započeo u čakovečkom muzeju, gdje su vinogradari kroz sat povijesti puno naučili o povijesti plemenitaških i vojnih obitelji na tom prostoru, dok je ostatak dana protekao u profesionalnom sučeljavanju vinogradarskog znanja dviju susjednih regija.

- Lijepo je vidjeti susjeda, pohvaliti stanje zatečeno na terenu i iskreno porazgovarati o novostima na temu vina. Pošipel, Zeleni silvanac, Muškat Žuti, Traminac, Cabernet Souvignone, sir i kruh u poznatom međimurskom crnom ulju, ocjenjivanje novih mladih sorti... bio je to izvrstan potez predsjednika udruge Stanislava Crnka i njegove ekipe. No u vlastitom podrumu, na najljepšem brijegu našeg kraja, Pustikama, svaki od nas će se suočiti s kvalitetom svojeg vina. In vino veritas. Sve se da popraviti, samo treba imati strpljenja i pričekati Svetog Vinka. A on će brzo opet biti tu. I idemo dalje, opet od početka, u borbu za neko novo mlado i novo vino - poručili su jalžabečki vinogradari.

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_01.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_02.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_03.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_04.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_05.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_06.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_07.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_08.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_09.jpg

udruga_vinogradara_jalzabet_-_medjimurje_10.jpg