Čari prirode i kulturne baštine: Kapelu Sv. Tome apostola u Donjoj Voći obgrlila duga

Varaždinske vijesti | 16.9.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Priroda svako malo pokazuje svoje čari. Tako je kulturnu baštinu Donje Voće prikazala u jednom novom svjetlu. Naime, Kapelu Sv. Tome apostola obgrlila je duga, a što svakog promatrača ne ostavlja ravnodušnim.

Naime, u gornjem dijelu naselja Donja Voća, poviše župne crkve, na izdignutom terenu iznad ceste nalazi se stara srednjovjekovna i barokizirana kapela Sv.Tome, okružena zidanom kamenom ogradom sa ulazom sistema troja vrata. Ova kapelica, nastala između 16. i 18. stoljeća, jednobrodna je građevina sa svetištem trostranog zaključka, sakristijom i bočnom kapelom uz sjevernu stranu lađe te zvonikom ispred glavnog pročelja, kroz koji se ulazi u crkvu.

Barokizacija izvršena u prvim desetljećima 18. st. obogatila je srednjovjekovni korpus ove građevine baroknim načinom svođenja u unutrašnjosti i pokretnim inventarom. Kapela u cjelini čuva svoj osebujni sklad i kvalitetu kako arhitektonskog komponiranja unutarnjeg prostora tako i jednostavnosti svoje vanjštine. U unutrašnjosti kapele očuvan je vrijedan barokni crkveni inventar, nastao u 18.st., koji čine glavni oltar sv. Tome, oltar sv. Blaža, zatim oltar sv. Izidora, te oltar sv. Benedikta.

IMG-4b62812ac6d2db158f065eb89445f29a-V.jpg