"Atmosfera je super! Odlično je trčati pod vatrometom i uz ljude koji navijaju i čestitaju"

| 1.1.2019. u 14:05h | Objavljeno u Društvo

Svoje dojmove s varaždinske Novogodišnje utrke prenijeli su nam i ovogodišnji pobjednici. Sa startom i ciljem kod Korza, gdje je organiziran doček Nove godine, utrku od 4,8 kilometara najbrže su pretrčali Kenijac Samuel Naibei Kiplimo (12:58) i Katarina Vukančić iz Zagreba (15:36).

- Utrka je vrlo dobra kao i staza. Odlično sam se osjećao jer ovo je Novogodišnja utrka i nadam se da će i nastavak godine donijeti odlične rezultate - izjavio je pobjednik.

- Za varaždinsku Novogodišnju utrku čula sam prošle godine, ali nisam odlučila trčati. Sada sam došla prvi put i sviđa mi se, super je atmosfera, start u ponoć, trčanje pod vatrometom i ljudi koji navijaju i čestitaju uz stazu - kazala je pobjednica utrke iz Zagreba.

Nakon njih u cilj su utrčali Laszlo Gregor iz Mađarske (13:28) i Matej Fujs iz Slovenije (15:15), a iza pobjednice su utrku završile Olivera Jevtić iz Srbije (15:56) i Zita Kacser iz Mađarske (16:11).

Varaždinska Novogodišnja utrka, jedan od rijetkih sportskih događaja u svijetu koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, imala je svoje 41. izdanje. Organizatorima iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, koji su utrku pripremili uz pomoć Atletskog kluba „Sloboda“ i pokroviteljstvo Grada Varaždina, odazvalo se više od 400 trkačica i trkača iz deset zemalja koji su se odlučili za jedinstveni doživljaj novogodišnje utrke varaždinskim gradskim ulicama i trgovima.

Najbržima je čestitao te medalje i novčane nagrade uručio zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Zlatan Avar. Glavni tajnik Zajednice, Patrik Koščak, ističe da su zadovoljni i ovogodišnjim odazivom zaljubljenika u trčanje.

- Svake godine idemo sve više. Drago nam je da možemo organizirati ulazak u Novu godinu na jedinstveni način. Ovo je prvi sportski događaj u godini u Hrvatskoj, a prije je to bio i broj jedan u svijetu. No kasnije su se pojavile neke druge utrke. Ali mi imamo tradiciju od 41 godine. Dolaze nam i profesionalci i rekreativci i svi se vraćaju u Varaždin koji je poznat po dočeku na ovakav način - rekao je Koščak.

Inače, tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski, trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Nastupila su 33 trkača.