Osobama koje se ne pridržavaju samoizolacije policija izdaje kazne od 8.000 kuna Foto: VV arhiva / ilustracija

Osobama koje se ne pridržavaju samoizolacije policija izdaje kazne od 8.000 kuna

Varaždinske vijesti | 14.3.2020. u 16:59h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tijekom današnjeg dana u Hrvatskoj je evidentirana još jedna osoba oboljela od bolesti COVID-19, odnosno zaražena koronovirusom.

Na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se radi o sportašici koja se nedavno vratila s natjecanja u Rumunjskoj, čime je broj dosad zaraženih osoba u Hrvatskoj narastao na 38, piše index.hr.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zagreb, Alemka Markotić, dodala je kako je osoba u dobrom stanju uz povišenu temperaturu.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, rekao je da razgovara s kolegama iz regije kako bi promet, najprije roba, išao sa što manje smetnji te kako se opskrba ne smije dovesti u pitanje.

- Za to su potrebna jasna pravila, a to znači točan broj kamiona iz raznih zemalja. Svima je važno da je i sljedeća zemlja spremna prihvatiti vozače i kamione - rekao je.

- Kako bi osigurali opskrbu za hrvatske potrebe uvest ćemo poseban režim za vozače kamiona koji su iz Hrvatske i donose robu u zemlju. Oni će biti izolirani kad se iskrca roba iz kamiona, bit će smješteni u objekte koji mogi odgovarati uvjetima karantene, a također i objekti koji imaju prostor da bi se kamioni tamo mogli parkirati do trenutka kada obavlja sljedeću vožnju, drugog načina nema - rekao je.

Dodao je kako u sličnom smjeru razmišlja i EU te kako od ponedjeljka startaju dnevni dogovori ministara i vijeća EU.

Ujedno je napomenuo da policija prikuplja podatke o osobama kojima je određena samoizolacija te kako će provjeravati drže li se te osobe propisanih mjera.

- Postupat ćemo i po dojavama građana - rekao je i dodao kako policija postupa i izdaje kazne od 8.000 kuna osobama koje se ne pridržavaju samoizolacije.

Ponovno je upućen apel svim građanima da se ponašaju odgovorno.

- To se odnosi i na putovanja građana, osim ako je nužna potreba, ali i na dolaske u Hrvatsku, bez obzira radi li se o strancima ili domaćim državljanima. Oni koji misle da je dobro doći za Uskrs, moraju biti svjesni činjenice da nije izvjesno da će povratak u zemlje iz kojih dolaze biti moguć. Vidite da se režim granica svuda pooštrava - dodao je.

- Apeliramo, ostanite na mjestu, ne putujte, time samo povećavate rizik da se nešto dogodi - zaključio je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodao je kako se nada da će kroz par sati biti riješene gužve na granici i dodao da će se ljude evidentirati skeniranjem putovnica.

- Ukoliko je osobi određena mjera samoizolacije, policija će obavještavati inspektore o tome - rekao je.

Odgovarajući na pitanje kada se u Hrvatskoj može očekivati vrhunac zaraze koronaviruom, Krunoslav Capak je iznio svoje mišljenje, rekavši kako smo sada na uzlaznom kraju krivulje, a kada dođemo na fazu razne crte, kada broj oboljelih na dnevnoj razini bude isti nekoliko dana, onda će početi padati.

- Kad EU dosegne svoju fazu ravne crte i na nas će početi padati pritisak. Nama je važno da njih koji su pohvatali bolest vani uhvatimo kao i njihove kontakte i onda zaustavimo kroz rast. Ako se ovako nastavi, kroz neka dva do tri tjedna mogli bismo biti u fazi ravne crte po mojoj procjeni - rekao je.