Zbog pada proračuna neizvjesna budućnost varaždinskog kina Galerija

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.1.2017. u 10:41h | Objavljeno u Društvo

Filmsko-kreativni studio Vanima od 1. siječnja više ne vodi kino Galerija čija je budućnost neizvjesna. Naime, iako su u proračunu za 2017. godinu bila predviđena dostatna sredstva za rad kina, proračun je pao i pitanje je kakva budućnost čeka kino.

Od 1. siječnja tako varaždinskim kinom Galerija upravlja POU Varaždin, što je kinu dalo izvjesnu stabilnost i sigurnost.

Inače, Udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA vodila je kino od ljeta 2012. godine do danas.

Uspjeli smo nemoguće. U prostor koji je skroz neuređen vratitili smo opet život - ističu iz udruge te dodaju da su dvije godine radili s posuđenim projektorom Hrvatskog filmskog saveza, sve do digitalizacije koju je financiralo Ministarstvo kulture i Grad Varaždin, a uz financijsku pomoć Grada Varaždina i Hrvatskog audovizualnog centra.

Imali su prosječno 10.000 gledatelja godišnje, u kinu su se održavali festivali VAFI i TRASH, ali i niz drugih događaja. Kino je suosnivač i član Kino mreže i član CICAE i stoga zaključuju da je bilo i gorih dana pa su se ipak održali.

- Iako je u petak, 30. prosinca u kino Galeriji igran zadnji film pod nazivom "Sve najbolje", jedno je sigurno - bilo je i gorih dana - zaključuju u udruzi dodajući da svakako neće dozvoliti da propadne sav trud i uspjeh VANIME te će POU Varaždin naći model kako da se što prije kino vrati građanima.