Završen prvi dio festivala VAFI&RAFI: Nagrade putuju u Rusiju, Belgiju, Izrael i Sloveniju Foto: VAFI&RAFI

Završen prvi dio festivala VAFI&RAFI: Nagrade putuju u Rusiju, Belgiju, Izrael i Sloveniju

Julijana Marčec | 8.6.2020. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

Projekcijom nagrađenih filmova u nedjelju, 7. lipnja, završio je prvi dio ovogodišnjeg, 11. VAFI&RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. Zbog epidemije koronavirusa u Varaždin ove godine nisu stigli gosti iz inozemstva, ali su zato poslali svoje animirane filmove.

Jasenka Ježovita Mlinarić, bivša voditeljica Vanime i Slave Lukarov, predsjednik ASIFA-e Hrvatska, selektori za VAFI sekciju festivala,u kojoj su tri kategorije - MINI, MIDI i MAXI, ove su godine među više od tristotine filmova odabrali osamdeset za službene projekcije. Prvi put su animirani filmovi umjesto u varaždinskom kinu bili prikazani na RTL Kockici i na lokalnim televizijama, ali i na mrežnim stranicama, pa je osim žirija svog favorita mogla izabrati i publika.

Priča o morskom psu i kitu

Stručni žiri, kojeg su činili predsjednik Veljko Popović, nagrađivani animator iz Splita, te članice Maya Yonesho, animatorica iz Japana i predstavnice irskog festivala - Ciarda Tobin i Jayne Foley, u MINI kategoriji zelenog Vafija dodijelio je ruskom filmu - Priča o morskom psu i kitu, u MIDI belgijskom – Gradski zvukovi, a u MAXI izraelskom crtiću „Neve Tzedek”.

Tradicionalno su dodijeljene i ravnopravne četiri druge nagrade te posebno priznanje u svakoj kategoriji, a dodijeljen je i Plavi Vafi – animiranom filmu koji najviše promiče dječja prava. Prema mišljenju žirija u kojem su bili savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatska - Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, taj je zadatak najbolje ispunio film „Obitelj Trešnja” malih animatora iz Slovenije.

Program na jesen u Dječjoj kući

Kako je istaknuo Hrvoje Selec, direktor Festivala, ovogodišnje izdanje privuklo je više animatora nego prijašnjih godina pa je i broj pristiglih filmova najveći dosada. No, ono što posebno veseli je da su filmovi iz godine u godinu sve kvalitetniji. To je potvrdila i osnivačica Vanime Dubravka Kalinić Lebinec, selektorica filmova u sekciji RAFI, koja je istaknula kako se u animiranim filmovima koje su radila djeca prepoznaju filmske crte pojedinih naroda,ali da se oni ipak razlikuju od animiranih filmova koje su radili odrasli.Ti će filmovi biti prikazani na jesen u Rijeci, u sklopu drugog dijela VAFI&RAFI festivala, na otvaranju- Dječje kuće, koji je dio programa Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020.

- Osim projekcija animiranih filmova u sklopu festivala bit će organizirane i radionice i raznolik popratni program - najavila je Slobodanka Mišković, ravnateljica Javne ustanove Art-kino,koja treću godinu zaredom uz Filmsko-kreativni studio Vanima iz Varaždina organizira VAFI&RAFI.

Prvi dio 11. VAFI&RAFI festivala otvoren je u Centru za mlade – P4 uz zanimljivu izložbu ilustracija – Studentski bubregi, na kojoj su svoje likovne vještine predstavile bivše Vanimatorice Karla Skok i Morana Bunić te Katarina Zidar, studentice animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Mlade animatorice nastupaju kao tim LIGO i varaždinskoj publici predstavile su se prvi put. Ta će izložba u Centru za mlade ostati za razgled postavljena do 13. lipnja, no zanimljive ilustracije ovih mladih autorica dostupne su na njihovim stranicama na društvenim mrežama. Nakon prvog dijela festivala, organizatori zahvaljuju svima koji su im pomogli i podržali ih, posebno partnerima iz Irske, koja je bila ovogodišnja zemlja partner, te najavljuju kako će se sljedeći, 12. VAFI&RAFI održati uz partnerstvo Republike Srbije.

Glasajte za najbolji crtić do 13. lipnja

Organizatori pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije da prate projekcije namijenjene njihovim dobnim skupinama te da svoj glas daju filmovima koji im se najviše sviđaju. Zahvaljujući njihovim glasovima, prvi put na festivalu bit će dodijeljene nagrade - Glas publike. Emisije su dostupne putem platforme RTL Play, te na kanalima Magic Neta i Prve školske televizije. Publika će imati prilike glasati do 13. lipnja i to na službenoj stranici Festivala - vafirafi.com.

Označeno u
Galerija slika