Vjeran Ježek, vrsni trubač koji predaje na sveučilištu u Münchenu, u utrci za gradonačelnika

vv | 14.5.2021. u 11:39h | Objavljeno u Društvo

Truba kao instrument oduvijek me inspirirala, njezin ton i mogućnosti u ekspresiji su za mene kao dječaka bili presudni kad sam odlučio naučio svirati baš taj instrument, a kasnije se to pokazalo i kao sasvim ispravnim jer sam, uz trud i druge školske obaveze, pokazivao rezultate: kao školarac osvajao sam državna natjecanja, svirao solističke koncerte, između ostalih, sa Zagrebačkom filharmonijom, nastupao diljem Hrvatske i van njenih granica, a kad i je bilo jasno da je to moj poziv, paralelno uz upis na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, položio sam i audiciju u simfonijskom orkestru HRT-a kao stalni vanjski suradnik.

Od Lepoglave do Münchena…

Veli nam to Vjeran Ježek, glazbenik iz Lepoglave, koji godinama živi u Münchenu gdje predaje na sveučilištu Ludwig Maimilian. Prije toga, odnosno nakon Zagreba, odlučio je otići na prijemni ispit za studij na Sveučilištu u Innsbruck kod prof. Ericha Rinnera.
-Baš ciljano tamo jer je taj vrsni pedagog i trubač bio u to vrijeme solo trubač Münchenske filharmonije, po meni najbolji europski, ako ne i svjetski orkestar. To mi je definitivno bila najbolja odluka u životu. Studirati u toj klasi bila je iznimna čast za domaće ljude, a kamoli mene kao stranca. Tu sam prvi puta imao doticaj sa zapadnoeuropskim orkestrima i znao sam da ću jednog dana i tu pripadati. Tako je i bilo, moja prva dobivena audicija u orkestru je bila u gradu Karlsruhe kao solo trubač te sam, uz to, položio prijemni ispit za magistarski studij na Sveučilištu u Münchenu kojeg sam također uspješno završio, govori nam Ježek.
Kao student jedno kratko vrijeme radio i u orkestru Kraljevine Monaco u Monte Carlu, a kasnije je radio u Filharmonijskom orkestru i Teatru Plaun/Zwickau kao solo trubač.
- Trenutno, odnosno od 2018 god., kao docent predajem na Sveučilištu u Ludwig Maimilian.
Održavam i majstorske seminare diljem Europe, držim godišnje stručne seminare za nastavnike i profesore u Bavarskoj, a imam i solo koncerte s puhačkim i gudačkim orkestrima, nabraja sugovornik.


…pa opet u Lepoglavu?

Unatoč impresivnoj glazbeničkoj karijeri, našao je vremena i za – politiku.
-Oduvijek me interesirala i politika te sam po dolasku na Sveučilište dobio poziv od Socijalno kršćanske unije u Bavarskoj da se uključim u njihov rad kao član odbora za kulturu i visoko školstvo, što sam i prihvatio. U tom odboru se radi na inovacijama, raznim programima, a za napredak visokoškolskih ustanova te svih javnih ustanova na području kulture, objašnjava. Zahvaljujući tome, vrlo usko povezao se s gospodarstvenicima s kojima i danas imam odličan kontakt, kao i nekim istaknutim političarima, kao što je bavarska ministrica poljoprivrede i šumarstva, koja je porijeklom Hrvatica.
-Sve me to vrlo snažno potaklo i motiviralo da svoje radno i životno iskustvo nakon 20 godina provedenih van granica Hrvatske, to svoje znanje i iskustva podijelim sa našim žiteljima. S jedne strane tu je Privatna muzička akademija u Varaždinu, a s druge strane odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika grada Lepoglave ispred stranke Reformisti. Smatram da je trenutni rad Županije i stranke fantastičan na svim područjima, a posebno poveznice s Europom, što dokazuje i visina povučenih sredstava iz EU fondova. To je ta povezanost za koju smatram da je vrlo bitna jer Hrvatska je jedna mala zemlja koja ima puno kapaciteta i mogućnosti, ali još puno programa, gospodarskih kontakata, školskih sustava i drugih društvenih elemenata, može naučiti i izvući od strane Europe.
Iz tog razloga želim svojim žiteljima grada Lepoglave, gdje je moja rodna gruda, gradu koji obiluje povijesnim i kulturnim bogatstvima, omogućiti boljitak i veći prosperitet, ukratko, bolji život, naglašava Ježek.

Privatna muzička akademija u Varaždinu

Privatna muzička akademija u Varaždinu, čiji će partner biti austrijsko Sveučilište, počinje n Ježekovu inicijativu s radom od jeseni ove godine.
-Akademija počinje s instrumentom truba, a uz godinu na godinu, širit ćemo kadrove. Zašto baš u Varaždinu? Od 2008.. u Varaždinu držim ljetne seminare i oduševljen sam talentiranošću i motivacijom naših đaka i studenata ne samo s područja Varaždinske županije već i šire. Međutim, svi su oni svjesni da sa sistemom u Hrvatskoj i hrvatskom diplomom ne mogu konkurirati za posao u ostalim zemljama EU gdje su poslovi u našoj branši i najviše plaćeni, nego prvo moraju ići na doškolovanje u neku zapadnu zemlju, a znamo svi jako dobro koliko školovanje košta u inozemstvu i koliki su popratni troškovi. Zato smatram idealnim rješenjem za naše đake i buduće studente da na domaćem terenu mogu studirati po zapadnoeuropskom sistemu i slušati nastavu od vrhunskih europskih stručnjaka te tako biti konkurentni na našem, a i na vanjskom tržištu, objašnjava.