Velikih 50 sjajnih kazališnih godina Jagode Kralj Novak: "Gluma je meni kisik, hrana, potreba..." Foto: Ilustracija

Velikih 50 sjajnih kazališnih godina Jagode Kralj Novak: "Gluma je meni kisik, hrana, potreba..."

Igor Čolaković | 30.12.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Pedeset sjajnih kazališnih godina podijelila je sa svojom publikom Jagoda Kralj Novak, nacionalna prvakinja drame, na promociji monografije, koja je upriličena u varaždinskom kazalištu u petak, 27. prosinca.

- Svaka velika glumačka karijera na neki je način paradigmatična. Profesionalnu glumačku karijeru Jagode Kralj Novak već od početka možemo sagledati iz ideje cjeline; ta cjelina je povijest varaždinskoga kazališta od prve polovice 1970-ih do danas. Varaždinsko kazalište stvorilo je Jagodu Kralj Novak, a ona je stvarala varaždinsko kazalište. Zato se i kronološki prikaz njene karijere nužno isprepliće s prikazom novije povijesti kazališta u Varaždinu - istaknuo je teatrolog Marijan Varjačić, na promociji monografije o ovoj, „najvećoj glumici koja je ponikla, stasala i ostvarila se na varaždinskoj pozornici“.

Jagoda Kralj Novak prvu je predstavu u varaždinskoj kazalištu odigrala još 1969. godine, članica ansambla postala je 1973. godine, a u svojoj je blistavoj karijeri ostvarila više od stotinu kazališnih uloga, za koje je dobila i najprestižnije glumačke nagrade.

Iznimna glumačka karijera Jagode Kralj Novak predstavljena je u bogato ilustriranoj monografiji, koju je uredio Marijan Varjačić.

- Ova monografija nije tek popis uloga i predstava u kojima je glumila, ona prikazuje i sudbinu tih predstava, njihov značaj za varaždinsko kazalište, ali i za hrvatsko glumište u cjelini - istaknuo je na promociji monografije njen urednik.

Promocija je bila prigoda da se varaždinska kazališna publika podsjeti na neke od najvećih uloga koje je Jagoda Kralj Novak ostvarila na pozornici varaždinskog kazališta, na njene partnere na sceni i redatelje s kojima je ostvarila posebno zapažene kreacije. U svojoj iznimnoj karijeri ova je varaždinska glumica radila s najuglednijim redateljima, među kojima su Matko Sršen, Miroslav Međimorec, Petar Veček, Ranka Mesarić, Ozren Prohić, Joško Juvančić, Tomislav Durbešić, Samo Strelec i niz drugih u čijim je predstavama nastupala većinom u naslovnim ulogama, za koje je redom dobivala izvrsne kritike i iskreni aplauz kazališne publike.

- Gluma je meni kisik, hrana, to je meni potreba i uvijek ću naći način da nešto glumim - istaknula je na promociji monografije Jagoda Kralj Novak, koja je u pola stoljeća svog umjetničkog rada ostvarila i niz zapaženih uloga na filmu te u televizijskim serijama.

U programu, koji je vodila Vesna Kosec Torjanac, nastupili su Hana Hegedušić, Nikša i Filip Eldan te Tena Antonija Torjanac.