Varaždinski glazbeni đak, bas bariton David Oštrek, solist je Njemačke državne opere u Berlinu Foto: Ilustracija

Varaždinski glazbeni đak, bas bariton David Oštrek, solist je Njemačke državne opere u Berlinu

Željko Slunjski | 13.4.2020. u 19:55h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon Miljenka Turka, baritona angažiranog u Operi Köln i nacionalnog opernog prvaka zagrebačkoga HNK, tenora Tomislava Mužeka, europske pozornice osvaja još jedan negdašnji varaždinski glazbeni đak, bas-bariton David Oštrek. Ovaj 28-godišnji operni umjetnik, rodom iz Makojišća Donjeg u novomarofskom kraju, od prošle sezone solist je Njemačke državne opere Unter den Linden u Berlinu, u kojoj je glazbeni direktor Daniel Barenboim, danas jedan od najvećih (i najslavnijih) maestra.

U istome je ansamblu i sopranistica Evelin Novak. Tko stekne maestrovu blagonaklonost, kao ovo dvoje u Varaždinu početno odnjegovanih glasova, ne mora sumnjati u svoju pjevačku budućnost i razvitak karijere. David je nastupio na otvorenju koncertne sezone varaždinskoga HNK, početkom veljače, uz glasovirsku pratnju prof. Vesne Leljak Petković i doživio ovacije. Varaždinci ga nisu čuli od 2012. godine. U međuvremenu mnogo se toga lijepoga zbilo u životu ovoga mladića, koji se u početku svojega glazbenoga obrazovanja dvoumio između učenja kontrabasa i solo pjevanja.

- David nije išao u osnovnu glazbenu školu. Stoga je morao upisati dva pripremna razreda solo pjevanja, koji postoje baš za takve učenike. U ta dva razreda uči se gradivo solfeggia cijele osnovne glazbene škole. On je u tim pripremnim razredima imao i pjevanje kao glavni predmet, zbor, te osnove talijanskog i njemačkog jezika i klavir. Nakon pripremih razreda polagao je prijamni ispit za upis u prvi razred srednje glazbene škole - prisjeća se njegova profesorica Dorotea Ilčić, koja je prepoznala Davidov glasovni potencijal.

David je upisao i kontrabas, kad i pjevanje, ali se u drugom razredu opredijelio samo za pjevanje.

- Pokazalo se da je dobro postupio. U njega sam brzo naslutila kako je pred njim velika karijera, jer je pokazivao veliko zanimanje za pjevanje i razumio je što mu govorim, tako da je brzo napredovao. S njim je bilo užitak raditi – hvali ga prof. Ilčić.

Kao i drugi varaždinski glazbeni đaci solo pjevanja, David je studij upisao u Austriji, opredijelivši se za Beč i tamošnje Sveučilište za glazbu i scenske umjetnosti u razredu Karlheinza Hansera. U dobi od sedamnaest godina osvojio je treću nagradu na slovačkom natjecanju „Juventus Canti“, nakon čega je sudjelovao na brojnim natjecanjima, uključujući i prestižno natjecanje „Die Neue Stimmen“...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti