Uspješna godina za Varaždinske animatore usprkos pandemiji koronavirusa

VV | 13.1.2021. u 09:05h | Objavljeno u Društvo

Unatoč teškoj godini koju je obilježila pandemija koronavirusa u varaždinskoj Udruzi Filmsko-kreativni studio VANIMA zadovoljni su s postignutim rezultatima i održanim programima.

Uspješno su održavali svoje redovne grupe za animirani film s djecom i mladima, pod vodstvom Dubravke Kalinić Lebinec i Hrvoja Seleca, a pokrenuli su i nove - grupe za likovnu kulturu koje vodi akademski kipar Ivan Mladenović

- U prošloj je godini nastalo šest animiranih filmova te pet filmova u sklopu radionica, a članovi ovih dana završavaju još četiri filma -  rekao je tajnik Udruge Hrvoje Selec i dodao kako su filmovi koji su nastali u prošloj školskoj godini sudjelovali na revijama i festivalima. Film „Putuj, gledaj, razgledaj“ dobio drugu nagradu stručnog žirija u kategoriji animiranog filma na „58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece“ koja je održana u Malom Lošinju.

Tradicionalne ljetne radionice

Vanimatori su tradicionalno organizirali Ljetne filmske radionice na kojima je sudjelovalo trideset polaznica i polaznika. Radionice su održane u srpnju, a u njima su najmlađi polaznici učili o animiranom filmu, napravivši pritom film "Pješčanik" u tehnici stop animacije pijeska, dok su stariji osnovnoškolci pod vodstvom Noe Nikolića u radionici igranog filma snimili film „Jedan po jedan“. 

Treća radionica nastala je prema ideji Dubravke Kalinić Lebinec, osnivačice i voditeljice VANIMA-e, a bila je namijenjena edukatorima, odnosno zainteresiranim pedagoškim djelatnicima koji žele filmsku umjetnost prenijeti u svoje odgojno-obrazovne ustanove. Osim u srpnju, te su radionice, održane i krajem godine, za sudionike iz Zagreba i Karlovca, a s obzirom da su održane online, priključili su se polaznici i iz drugih dijelova Hrvatske.

- Da je zainteresiranost za ovakvu vrstu edukacije zaista velika govori činjenica da se za navedeni program javilo više od pedeset zainteresiranih, no zbog tehničkih mogućnosti sudjelovalo je njih dvadesetak, koji su na raspolaganju imali animacijske stolove i sve potrebne materijale za kvalitetno praćenje i realizaciju programa - rekao je tajnik Udruge Hrvoje Selec dodavši da je te radionice organizirao Hrvatski filmski savez, a da ih je VANIMA realizirala uz  financijsku potporu Agencije za elektroničke medije.

Uz to, prošle je godine Hrvatski filmski savez treći puta u Varaždinu organizirao „Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić“, u kojoj je VANIMA ponovno kao partner sudjelovala u organizaciji, dok je više od deset članova Udruge sudjelovalo na seminarskim i sudioničkim programima Škole. 

Sedam izložbi u "Podrumu ponedjeljkom"

VANIMA je u sklopu programa koji je usmjeren na razvoj vizualne kulture među mlađom populacijom prvi put raspisala javni poziv za mlade afirmirane i neafirmirane umjetnike kako bi izložili svoje radove u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu - P4. Riječ o programu „Podrum ponedjeljkom“ u sklopu kojeg je tijekom prošle godine izlagalo sedmero mladih autora - Hana Mrak, Martina Daljavec, autorska skupina LIGO, Žarka Krpan, Kristijan Gradečki, Ana Sever i Dominik Sever.

U sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“ organizirane su i tematske filmske projekcije u suradnji s riječkom udrugom „Filmaktiv“ i s udrugom „Restart“ iz Zagreba, a početkom godine je održana i panel rasprava o predsjedničkim izborima 2019.

Uspješno je bilo i prošlogodišnje izdanje "VAFI & RAFI" festivala koji je zbog strogih epidemioloških mjera u većem dijelu održan na televiziji, odnosno online.

 - Otvorenje je bilo u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, a nakon toga je realizacija festivala nastavljena putem televizijskih emitiranja i online praćenjem. Na nacionalnom nivou su emitirane emisije sa službenim projekcijama na RTL kockici i na platformi RTL Play. U isto vrijeme emisije VAFI & RAFI festivala emitirala je i lokalna VTV Televizija, dok su pobjednički filmovi već tradicionalno bili prikazivani u sklopu svjetskog festivala „Animafest“ u Zagrebu, ali i u nekoliko gradova Hrvatske  - rekao je Selec.

Vanimatori već pripremaju ovogodišnji, 12. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih koji će biti održan krajem svibnja, a zemlja partner će biti Srbija. Najavljuju i sedamnaeste Ljetne filmske radionice koje će biti u srpnju, a u kojima će polaznici osim animiranog filma imati prilike raditi TV reportaže posvećene 35. obljetnici djelovanja Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Grupe za analognu fotografiju

Nakon jednogodišnje stanke VANIMA će nastaviti s petim izdanjem programa  „Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma“. Riječ je o programu u sklopu kojeg se potiču i razvijaju eksperimentalne i hibridne forme s mlađom populacijom, a ovogodišnjoj temi je cilj istražiti odnos dva isprepletena medija, filma i fotografije.

- U tim će radionicama sudionici biti upoznati s ukupnim procesom fotografiranja analognim tehnikama, dok će udruga osposobiti i urediti mali foto-kemijski laboratorij koji će ostati u funkciji kako bi voditelji s djecom i mladima mogli održavati redovne grupe za fotografiju - najavio je tajnik Udruge dio raznolikog programa koji pripremaju Vanimatori za ovu godinu, koja je posvećena obilježavanju 35. obljetnice Udruge.

Označeno u