U Županijskoj palači predstavljena knjiga „Glazbe prije svega“ autorice Zdenke Weber

MGA/VV | 17.6.2020. u 16:05h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljena je knjiga poznate hrvatske muzikologinje i diplomatkinje dr. sc. Zdenke Weber „Glazbe prije svega“. Ujedno je autorica obilježila i 70. rođendan.

Knjigu su predstavile mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić, umjetnička savjetnica; Jana Haluza, muzikologinja i autorica dr. sc. Zdenka Weber. Prije samog predstavljanja knjige čestitke je uputila savjetnica župana Natalija Martinčević zaželjevši svima srdačnu dobrodošlicu.

- Veliko je zadovoljstvo Varaždinskoj županiji i meni osobno da danas imamo čast upriličiti promociju knjige „Glazba prije svega“ upravo ovdje, u ovoj prekrasnoj nekad Balskoj, a danas Skupštinskoj dvorani Županijske palače.

Gospođa Weber srce je i duša glazbe ovoga grada ali i velika promotorica i ambasadorica i to ne samo našeg Grada Varaždina i naše Županije, već cijele Hrvatske. Također ona je i dobitnica Županijske nagrade za doprinos ugledu i promociji naše Županije, ali je prije svega velika prijateljica Varaždinske županije. Sa ponosom mogu reći da je gospođa Weber moja draga i poštovana prijateljica te da smo u ovom mandatu župana Čačića zajedno odradile cijeli niz, prije svega kulturnih programa i događanja, poput predstavljanja naše Županije u Trstu i Beču gdje nam je upravo gospođa Weber svojim kontaktima i poznanstvima dugogodišnje diplomatkinje itekako pomogla – rekla je Martinčević te dodala kako se Zdenka Weber snažno angažirala oko organizacije i promocije Svečanog bala Varaždinske županije kao našeg centralnog i u Hrvatskoj jedinstvenog kulturnog događanja.

- Gospođu Zdenku ugostili smo ovdje i kada smo obilježavali 45 godina njezinog rada i djelovanja i zato nas veseli da i se predstavljanje knjige „Glazba prije svega“ održava upravo ovdje, ali najviše nas veseli činjenica da je je gospođa Weber i svoj rođendan odlučila proslaviti ovdje sa nama pa joj u ime Varaždinske županije i svoje osobno ime od srca čestitam – zaključila je Natalija Martinčević.

- Jedinstvena osobnost, pojava i djelovanje hrvatske muzikologinje i diplomatkinje dr. sc. Zdenke Weber tijekom gotovo polustoljetnog neumornog, neprekidnog, upornog, savjesnog i predanog služenja glazbi, umjetnosti, kulturi, točnije tisućama pojedinaca koje je u tom vremenskom razdoblju susretala i o kojima je pisala, uistinu je zadivljujuća i zacijelo nema sličnog primjera u hrvatskoj novijoj povijesti – rekla je mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić prilikom predstavljanja knjige dok je Jana Haluza naznačila da je ova knjiga premda želi obuhvatiti svo djelovanje dr. Weber u Hrvatskome slovu, tek jedan djelić najvažnijih glazbenih trenutaka iz njezina prebogatoga životnog puta i iskustva koja je od 1995. godine dijelila s čitateljima Hrvatskoga slova, objavljujući ih od samog osnivanja ovoga tjednika za kulturu.

Autorica knjige dr.sc. Zdenka Weber bila je presretna te se zahvalila svima na dolasku, a poglavito Varaždinskoj županiji na organizaciji ovog događaja.

- Rođena u Varaždinu, studirala u Zagrebu i Parizu, susretavši se s mnogim glazbenicima i diplomatima zabilježila sam niz tih susreta i događaja. Presretna sam što promoviram ovu knjigu. U knjizi imamo 360 tekstova, od događaja u Beču gdje sam bila na mandatu, pa do Berlina gdje sam također bila u službi hrvatske diplomacije, pa sve do zabilješki s Muzičke akademije na kojoj sam bila predavač i imala mnoge krasne studente. Učila sam strane jezike, upoznavala mnoge kulture i ljude i to me zaista čini zadovoljnom i sretnom. Hvala gospođi Martinčević i Varaždinskoj županiji na organizaciji ove promocije, ali i na uključivanju u mnoge kulturne događaje kojima naša Županija obiluje – rekla je Weber.

- Ova knjiga je svojevrsni poticaj mladim glazbenicima da iskoriste svoj talent, ali i da stalno uče, nadopunjuju svoje znanje i stječu iskustvo – rekla je Jana Haluza.

U sklopu svečanosti nastupila je sopranistica Lucija Spevec uz klavirsku pratnju prof. Danijela Ota.

Promociji knjige nazočili su i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, intendantica HNK Varaždin mr.sc. Jasna Jakovljević, ravnatelj Glazbene škole Varaždin mr.sc. Davor Matačić, dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije Anđelko Ramuščak, bivši međimurski župan te veleposlanik u Pragu Marijan Ramuščak, poznati književnik i ravnatelj tjednika za kulturu Hrvatsko slovo Stjepan Šešelj kao i niz glazbenih pedagoga i profesora glazbene umjetnosti.

Župan Radimir Čačić također je čestitao slavljenici te joj zaželio puno zdravlja i sreće u životu i radu, a nakon njegove čestitke prof. Stjepan Levanić otpjevao je slavljenici poznatu pjesmu „My Way“.

Označeno u