U Varaždinu se održava Festival letećih gitara ovaj vikend

VV | 11.10.2017. u 09:53h | Objavljeno u Društvo

Petak 13. u varaždinskom HNK bit će iznimno sretan za sve štovatelje dobrog rocka i bluesa. Festival otvara jedan od najboljih interpretatora glazbe Jimija Hendrixa – američki ljevoruki blues – rock gitarist Eric Gales, kojeg su Joe Bonamassa i Carlos Santana prozvali jednim od najboljih, ako ne i najboljim gitaristom na svijetu. Dovoljno je reći da ga je 2006. godine za glavnoga gitarista na snimanje albuma The Band of Gypsys Return pozvala originalna Hendrixova postava, Billy Cox i Buddy Miles.

Dosad je objavio 18 albuma, a sudjelovao je u snimanju još 31 albuma s Ericom Claptonom, Robertom Johnsonom, Jimmyjem Pageom, Joeom Bonamasom i Carlosom Santanom. Unatoč svim opisima, nagradama i snimkama, Eric Gales je ipak ostao ono što je bio od prvoga trenutka: čarobnjak živih nastupa. S obzirom na to koliko je svijet velik i koliko ga još ljudi želi čuti uživo, nastup na Flying Guitars Festivalu može se doimati kao doživljaj tipa Once in a Lifetime!

Za subotu, 14. listopada, odličan koncert priprema Yogi Lonich, dugogodišnji prateći gitarist nedavno preminulog Chrisa Cornella, dijelio je pozornicu i s brojnim svjetskim zvijezdama kao što su Melissa Etheridge, Booker T Jones, Natasha Bedingfield, Kenny Loggins, a bio je i tour support ikonama kao što su The Rolling Stones, Aerosmith, AC/DC.

Prije Yogija, na pozornicu varaždinskog HNK izlaze Jura Geci i Zack Dust, ex članovi varaždinskog rock čuda Voodoo Lizards.

Nedjelja donosi nešto laganiji, ali jednako maestralan jazz zvuk s prizvucima rocka i bluesa. U 19 sati nastupaju Nenad Resnik i The Fairpoint Station, Varaždinci koji su 2016. godine dobili američku nagradu „The Academia“ za najbolji EP alternativni album godine.

Festivalski program koncertom će zaključiti Ratko Zjaca, zagrebački gitarist i skladatelj koji godinama živi i djeluje u Nizozemskoj. Tehnički napredni gitarist, poznat je kao nemilosrdan individualist što se vidi u njegovom improvizacijskom stilu. Pokriva mnoga glazbena područja ‒ ima plodnu povijest session nastupa te studijske suradnje ‒ ali je najpoznatiji po svom radu u suvremenom jazzu i improvizaciji.

Prateći program Festivala bit će ponovno svakodnevne gitarske radionice koje će se održavati u prostoru HNK-a i besplatne su za polaznike. Ponesite svoje gitare i dođite bez straha. Evo i rasporeda:

subota, 14.10.

12.15 - Moderna rock gitara i njeno mjesto u popularnoj američkoj glazbi –Yogi Lonich

13.30 - Gitara, glas i bendžo u country/western glazbi – Zack Dust

nedjelja, 15.10.

13.00 - Blues/jazz gitara i njezin kontekst u modernoj glazbi – Nenad Resnik

14.30 – Klasična gitara – prof. Ninoslav Plantak

U predvorju HNK sva tri dana Festivala od 18 će sati biti otvorena izložba domaćih graditelja glazbala, dok će se nakon koncerata u Klubu Rogoz održavati jam sessioni.

24 sata Boba Dylana

Subota, 14. listopada, donosi iznimno ekskluzivan događaj ovogodišnjeg Festivala letećih gitara. To je izložba „24 sata Boba Dylana“. Posjetitelji će se u iznimno kratkom vremenu održavanja izložbe ‒ svega jedan dan ‒ moći suočiti s predmetima Boba Dylana koji zrače njegovu intimu, dio u koji javnost može zaviriti tek u iznimnim prilikama. Prisjetit ćemo se i koncerata koje je imao u Hrvatskoj, prvi upravo u Varaždinu 2008. godine. Izložba će biti prigodno otvorena u prostoru Galerijskog centra Varaždin, na adresi Uska 7, u subotu u 11 sati, i trajat će do nedjelje u isto vrijeme. Na otvaranju će sudjelovati dvojica članova Savjeta Akademije Flight od Fame, Dubrovčanin Vojo Šindolić, pjesnik, predavač književnosti u San Franciscu i nekadašnji urednik kultnog rock magazina Džuboks i Riječanin Damir Halilić Hal, znani hrvatski gitarist širokog spektra stilova i pravaca, te umjetnički voditelj triju najvećih hrvatskih gitarskih festivala.

Premijera „Črnog Kastavca“ i knjige Priručnika za klasičnu gitaru

Popratni program Festivala kreće već u petak, kada će u 17 sati u Palači Herzer svoju dugo očekivanu knjigu „Moć gitare“ predstaviti jedan od najboljih hrvatskih gitarista s impresivnom svjetskom karijerom Damir Halilić Hal. Riječ je o priručniku za sve gitariste željne učenja i usavršavanja, a prate ga i 2 DVD-a s 3 i pol sata video instrukcija.

U subotu u 19 sati u HNK će premijerno biti prikazan dokumentarni film autora Igora Modrića po naslovom Črni Kastavec. Gitarist u fokusu je Gerald Lawrence Ricks, veliki blues gitarist i pjevač, kojem svoju slavu doživotno duguju mnogi jučerašnji i današnji velikani gitare: od Erica Claptona, Petera Greena i Micka Taylora do Keitha Richardsa, Yardbirdsa, The Animalsa i Led Zeppelina. Nakon 20 godina povremenog življenja u Europi, trajno se 2007. godine preselio u Kastav pored Rijeke, gdje je preminuo.

Paket ulaznica za sva događanja po cijeni od 100 kuna, kao i pojedinačne ulaznice za svaki dan, dostupne su za kupnju kroz sustav entrio.hr, te u suvenirnici na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu.