U varaždinsko kazalište stigla oprema za pozornicu: vrijednost radova koji se odvijaju je 1,3 milijuna kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.9.2020. u 16:37h | Objavljeno u Društvo

Na sceni varaždinskog kazališta u četvrtak se odvijala dugogodina željno očekivana predstava - stigla je oprema za novu pozornicu. Užurbani radnici su pred novinarima, ravnateljima kulturnih institucija, pred gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim zamjenicima istovarivali velike dijelove nove kazalište pozornice. Nakon građevinskih radova, sve je bilo pripremljeno za početak postavljanja hidrauličnih pontona koji će omogućiti s jedne strane povećanje scene, izvođenje modernih glazbeno-scenskih djela, a po potrebi i povećanje broja sjedećih mjesta u parteru.

U društvu sa Đurom Horvatom, uglednim poduzetnikom, inovatorom i vlasnikom tvrtke Tehnix koja je isporučila opremu gradonačelnik je s oduševljenom izjavio da su čekali predugo za obnovu objekta poput kazališta.

- No, to ne ide na silu jer sve treba dobro pripremiti. Već smo uredili koncertnu dvoranu koja je na ponos svima koji u njoj nastupaju i posjetiteljima koji dolaze na koncerte i predstave. Sada ćemo imati potpuno automatiziranu pozornicu, sve će biti na gumb i neće više biti kvarova. Nakon što obnovimo pozornicu, ponovo ćemo nakon određenog vremena zatvoriti gledalište kako bi ga kompletno uredili. Nakon energetske obnove kazališta 2008, nakon uređenja sanitarnih čvorova sada eto radimo na kazališnim „cugovima“ ( kranovi da dizanje kazališne scenografije ) i na pontonima za kazališnu pozornicu. Sa uređenjem gledališta završit ćemo kompletnu uređenje kazališta – rekao je gradonačelnik Čehok na sceni kazališta gdje su radnici montirali hidraulične pontone proizvedene Tehnixu iz Kraljevca.

Dodao je da se također uredio pristup kazalištu osobama s invaliditetom, te naglasio da će sada varaždinsko kazalište raspolagati sa četiri potpuno odvojene scene na kojima će se moći odvijati programi: Podrumska scena, scena Europa media, velika koncertna dvorana i gledalište.

Vrijednost radova koji se sada odvijaju je 1,3 milijuna kuna od čega Grad daje pola iz proračuna. Ukupna obnova kazališta vrijedna je 15 milijuna kuna. Radovi će biti završeni do početka sezone, a gledalište će potom ponovo biti zatvoreno radi kompletnog uređenja.