U Muzeju planinarstva otvorena izložba ivanečke umjetnice Tomislave Turčin Foto: Grad Ivanec

U Muzeju planinarstva otvorena izložba ivanečke umjetnice Tomislave Turčin

Varaždinske vijesti | 14.1.2018. u 21:02h | Objavljeno u Društvo

U vedroj i neformalnoj atmosferi, u Muzeju planinarstva Ivanec okupljenoj se publici i ivanečkoj javnosti svojom prvom samostalnom izložbom predstavila Tomislava Turčin, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti (modul kiparstva) Sveučilišta u Rijeci.

Na svečanosti otvaranja posjetiteljima se uvodno obratila v.d. ravnateljice Muzeja Marina Držaić te izrazila zadovoljstvo činjenicom da se mladi ivanečki autori različitih profila (umjetnici, fotografi, arhitekti) rado u muzejskim prostorima predstavljaju svom rodnom gradu.

U svojoj recenziji, na Tomislavino stvaralaštvo osvrnula se povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivančica Peharda. Istaknuvši da je mlada umjetnica hrabro odabrala svoj umjetnički put kojim ostaje vjerna osobnim nadahnućima, temama i motivima, istaknula je da se Tomislava u svom stvaranju ne ograničava samo na jednom mediju, već istražuje sve moguće tehnike – skulpturu, crtež, grafiku, sliku, mozaik...

- Njen crtež karakteriziraju snažne i jasne linije, dok u svojim motivima, među ostalim, dodiruje i čovječanstvo u postindustrijskoj eri. Ali u tom izražaju nema očekivane drame, već on ostaje nježan i decentan – ocijenila je I. Peharda te, istaknuvši moment iznimno bogate autoričine mašte, izrazila uvjerenje da u njenom budućem stvaralaštvu možemo očekivati još mnogo novih svjetova i fantastičnih bića.

Publici se obratila i sama autorica te pokušala dočarati način svoga umjetničkog stvaranja.

- Svaki moj rad, motiv i simbol govori sam za sebe, a svi su nastali dubokom introspekcijom, čak nesvjesno. Kad stvaram, povezana sam s budućnošću, s putovanjima u svemir, s višim sferama. Otuda i naziv izložbe „Ispod Grimiznog Neba“ jer grimiz je u mom osobnom doživljaju boja ezoterije, boja svemira, boja budućnosti – istaknula je Tomislava.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Branko Putarek. Izrazivši zadovoljstvo što je ovo već treća izložba za redom na kojoj se predstavljaju mladi ivanečki autori, kazao je da upravo to i jest bio cilj otvaranja muzejskih prostora, dakle, da ih koriste sami građani, a prvenstveno mladi autori. Upućujući čestitke autorici i njenim ponosnim roditeljima, izrazio je uvjerenje da, s obzirom na iznimnu bogatu stvaralačku maštu i kreativnost, ovo zacijelo jest prva, ali nipošto zadnja Tomislavina samostalna izložba.

Program otvaranja je čitanjem Cesarićevih stihova uljepšala Pavla Olman, Tomislavina nećakinja, inače učenica 1. razreda OŠ Ivanec. Izložbu su organizirali Muzej planinarstva i Grad Ivanec.

 

Galerija slika