„Techno gost“ – promocija nove knjige Denisa Peričića u četvrtak

N.L./VV | 2.11.2016. u 20:02h | Objavljeno u Društvo

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, 3. studenoga, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu bit će predstavljena knjiga Techno gost – Karnevalije i fantazije: Sabrane kajkavske priče i druge kratke proze 1995. – 2016. varaždinskoga književnika Denisa Peričića.

Nakladnik knjige je Kajkavsko spravišče iz Zagreba, a uz autora predstavit će je urednica dr. sc. Božica Pažur, ujedno i glavna urednica časopisa „Kaj“. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Techno gost je 25. autorska knjiga Denisa Peričića i treća njegova zbirka priča, no prva zbirka isključivo kajkavskih priča – točnije, svih 25 kajkavskih priča i drugih kratkih proza koje je napisao, a najvećim dijelom i objavio u posljednja dva desetljeća. Čak 13 priča je nagrađeno, a jedna je zarana stekla i dvostruki antologijski status.

O autoru:

Denis Peričić izraziti je predstavnik postmodernizma u kajkavskom književnom izričaju: zagovornik je teze da je kajkavski jezik ravnopravan svima ostalima te da stoga nema razloga da se njime ne bi pisalo sve ono što se piše, primjerice, hrvatskim književnim standardom ili engleskim jezikom. Tako ćemo u ovim stilski vještim i leksički bogatim karnevalijama i fantazijama pronaći sve ono po čemu je autor poznat i u štokavskom dijelu svog opusa: poigravanje žanrovima (klasična fantastika, SF, horor, satira), oneobičene životopise stvarnih ljudi iz kulturnopovijesne baštine Varaždinske županije i širega kajkavskoga kraja (Ivan Belostenec, Miljenko Stančić, Ivan Padovec, Vatroslav Jagić, Luka Bakranin), medijske ikone (Game of Thrones, Chuck Norris!), reference na književnost, glazbu i film (Orwell, Vida, Poe, Auden, Houra, Tarkovsky), nedavnu povijesnu problematiku (Drugi svjetski rat, Domovinski rat), kao i aktualna trvenja današnjeg čovjeka (od iskušenja velegradskog podzemlja do duboke duhovnosti), a dakako i (upravo karnevalsko!) isprepletanje svih tih elemenata.