Srijeda u Muzeju: Multimedijska izložba Terra Incognita u palači Sermage Foto: Gradski muzej Varaždin

Srijeda u Muzeju: Multimedijska izložba Terra Incognita u palači Sermage

Varaždinske vijesti | 9.4.2019. u 20:49h | Objavljeno u Društvo

U sklopu "Srijede u Muzeju" 10. travnja, u palači Sermage (Gradski muzej Varaždin, Trg M. Stančića 3), otvara se izložba pod nazivom Terra Incognita likovne umjetnice Renate Poljak.

Na multimedijskoj izložbi autorice međunarodne reputacije predstavlja se film Yet Another Departure (Još jedan odlazak) te fotografski kolaži koji s tim filmom čine zaokruženu cjelinu. Posredstvom vizualno dojmljivih kadrova umjetnica uspostavlja prostorno-vremenski narativ, istodobno zalazeći u područje prožimanja osobne odnosno kolektivne memorije i/ili zaborava, koji u kontekstu političkih i gospodarskih promjena koje su tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zadesile hrvatsko društvo poprimaju socio-psihološke konotacije snažnih metaforičkih i simboličkih značenja.

Izložba problematizira promjenjivost povijesnih narativa te postavlja pitanje njihovih budućih značenja. U tom smislu motiv bivšeg admiralskog broda jugoslavenske mornarice, koji je prije nekoliko godina potopljen da bi služio kao podvodna atrakcija, kao i eksterijeri odnosno interijeri otočja Brijuni, gdje se svojedobno nalazila Titova rezidencija, svojevrsne su metafore prolaznosti. Prizori morske površine, podvodni kadrovi, naglasak s horizontima gdje se nebo spaja s vodom ili zemljom, otok kao mjesto radnje te suradnja s istom glumicom Terru Incognitu povezuju s autoričinim prethodnim multimedijskim projektom Partenza. U oba slučaja u središtu autoričinih promišljanja nalaze se danas osobito aktualne teme odlaska, čežnje i neizvjesnosti, pri čemu otok i more imaju simbolično značenje, a prošlost i sadašnjost tvore začudan poetsko-metaforički amalgam.

Renata Poljak (Split, 1974.) završila je Umjetničku akademiju u Splitu, a poslijediplomski studij na L’école régionale des beaux-arts u Nantesu. Realizirala je nekoliko umjetničkih rezidencijalnih programa u New Yorku, San Franciscu i Beču te u Parizu, u kojemu je više godine živjela i radila. Održala je 30-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih u Parizu, New Yorku, Milanu, Montrealu i Bratislavi, a Centre Georges Pompidou prikazao je retrospektivu njezinih filmova. Dobitnica je desetak nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za najbolji film na festivalu Black Box u Berlinu i T-HT nagrada u Zagrebu.

Izložba se otvara u 19 sati, a za razgled je postavljena do 19. svibnja ove godine.

srijeda_u_muzeju_zelena1.jpg