Sjajan debi Evelin Novak u Operi HNK Zagreb

Željko Slunjski | 3.5.2018. u 07:00h | Objavljeno u Društvo

Premda prošlog ponedjeljka u zagrebačkom HNK nije bila premijerna izvedba popularne Puccinijeve opere La Boheme, atmosfera u gledalištu bila je kao da je uistinu premijera. Sve zahvaljujući debiju 33-godišnje sopranistice Evelin Novak, ugledne solistice Berlinske državne opere Unter den Linden. Hrvatska publika poznaje Evelin s koncertnih nastupa u domovini, a od prošlog tjedna i kao vrsnu opernu umjetnicu koja glumom i pjevom dominira pozornicom. U publici se osjećalo vrenje emocija,zahvaljujući brojnim Međimurcima, ali i Varaždincima, koji su organizirano došli čuti pjevačku miljenicu slavnoga maestra Daniela Barenboima.

Primljena u Staatsoper

Možda je manje znano kako je darovita umjetnica podrijetlom iz Gornjeg Mihaljevca bila učenica varaždinske Glazbene škole, dakako solo pjevanja. Imala je samo 12 godina kad je s njom pjevački počela raditi „čudovišna“ prof. Darija Hreljanović koja, kao u nekoj čarobnoj škrinjici, čuva , njeguje i razvija glasovne talente. Paralelno, Evelin je bila i učenica jezične gimnazije. No, sa 17 postala je najmlađa studentica Glazbene akademije u Grazu. Godinu i pol je bila u štajerskoj metropoli, a cijelo to vrijeme dolazila je u Varaždin i radila s prof. Hreljanović. Zatim je o njoj profesorsku brigu preuzela slavna Dunja Vejzović , tada profesorica pjevanja u Državnoj visokoj školi za glazbu i teatar u Stuttgartu. Evelin je diplomirala 2008., a već godinu poslije bila je primljena u internacionalni operni studio berlinske Staatsoper, u kojoj je 2011. dobila stalni solistički angažman.

Iza nje je već prilično scensko iskustvo, brojni uspjesi, a ulogom bolesne pariške švelje Mimi na pozornici HNK oduševila je publiku i kritiku. Kao da je Puccini pisao ulogu za Evelin, koja je bila dojmljiva, glumački i pjevački besprijekorna Mimi! I što je najljepše – Evelin je ostala jednostavna i draga mlada umjetnica, a to su odlike uspješnih ljudi!

Ivana kao Musetta

Još jedna pjevačica, varaždinska snaha, sopranistica Ivana Lazar u ulozi koketne Musette, bila je junakinja spomenutih izvedbi. Uostalom, La Boheme je jedna od najuspješnijih opera na programu zagrebačkog HNK. Novinarka HRT-a, Jana Haluza, također Varaždinka podrijetlom, nije odoljela izazovu i snimila je prilog za svoju emisiju.

Valja pohvaliti ravnatelja Opere, uglednog maestra Nikšu Barezu i intendanticu Dubravku Vrgoč, što su domaćoj publici omogućili vidjeti mladu hrvatsku umjetnicu s europskim uspjesima na pozornici nacionalne kazališne kuće. Taj bi primjer trebalo slijediti i pozvati Gordana Jurića iz Bavarske državne opere, Krešimira Špicera iz Pariza, čakovačke baritone Miljenka Turka iz Kőlna i Armanda Puklavca iz Genove, Koru Pavelić koja je angažirana u Landestheatru Coburg…Svi oni čeznu za scenskim nastupom u domovini, a neki od njih također u svojim karijerama imaju varaždinske korijene. Ako mogu pjevati u Parizu, zašto ne bi i u Zagrebu!? Ili ih okupiti u Varaždinu u godini jubileja ovdašnje slavne Glazbene škole.

Označeno u