Radoš: Oni koji udahnu iz Isusovog groba, udahnjuju ‘virus života’, bivaju 'zaraženi' i trče da i druge 'zaraze' mirom i radošću

vv / varaždinska biskupija | 12.4.2020. u 16:14h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Bez vjernika, ali u izravnom televizijskom prijenosu na Varaždinskoj televiziji i drugim digitalnim platformama, na Nedjelju Uskrsnuća Isusova svečano euharistijsko slavlje predslavio je u varaždinskoj katedrali biskup mons. Bože Radoš.

Biskup Radoš je u uvodu misnog slavlja napomenuo kako je Uskrs blagdan mira te kako Uskrsli Gospodin sada dolazi među svoje učenike, među sve nas. Svakome od nas Isus je došao poželjeti mir, poručio je biskup te dodao da u onoj duši u kojoj ima mira, ima i istinske radosti.

U svojoj homiliji biskup je podsjetio kako je Božja poruka koju nam na svetkovinu Uskrsa šalje - živa Riječ. Ta se poruka može prenijeti samo preko onih koji su zahvaćeni i 'zaraženi' Božjom riječi, kazao je biskup te dodao kako nam Crkva kroz ove dane želi poslati poruku koja će nas ‘zaraziti’, oduševiti i zagrijati, te stoga bira osobe koje su bliske Bogu i ‘zaražene’ Božjom ljubavi.

Biskup je svoje razmatranje nad ulomkom iz evanđelja vjernicima približio kroz tri vrlo važne osobe, svjedoke praznog Isusovog groba. To su Marija Magdalena te apostoli Ivan i Petar.

- Kada nas zahvati radost ili tuga moramo potrčati i potražiti one koji su dio našega svijeta. Uskrs dijelimo s našom obitelji, a tako se i ovo uskrsno traženje i propitkivanje najprije događa u obitelji - rekao je biskup.

Govoreći o učenicima Petru i Ivanu, biskup je podsjetio da njih dvojica na uskrsno jutro trče prema praznom grobu. Njih dvojica, učenici koje je Isus najprije pozvao, dio su našega svijeta i ogledala, dodao je biskup, te dodao kako su Petar i Ivan htjeli poći s Kristom do na kraj svijeta, jer su znali da će ih Isus povesti putem ljubavi, putem koji nema granica.

. Ivan i Petar iz groba izlaze kao novi ljudi. Ono što je bila klica smrti, gdje se širio virus koji ubija, sada postaje mjesto života. Oni koji udahnu iz Isusovog groba, udahnjuju ‘virus života’, bivaju 'zaraženi' i trče do na kraj svijeta da i druge 'zaraze' mirom, radošću i životom. To je ona 'zaraza' koju ni jedan virus više ne može uništiti. Samo moramo ući u taj grob i udahnuti život da bismo ga mogli dalje nositi. Božju riječ može prenositi samo onaj tko duboko vjeruje i diše Isusovim uskrsnućem - poručio je biskup Radoš u homiliji.

Na kraju svete mise, još jednom čestitavši miran i blagoslovljen Uskrs, pozvao je sve vjernike da u svojim kućama izvade krsne svijeće i zapale ih na stolu prije molitve uz uskrsni ručak. Uskrsna svijeća je slika i našega krštenja pa neka to bude 'propusnica' koju ćemo dati Gospodinu da uđe u našu kuću i bude svjetlo i radost koje nosi mir. Neka vam Uskrsli Gospodin bude najveća sreća života, poručio je prije završnog blagoslova varaždinski biskup Bože Radoš.

Video sadržaj