Prva ovogodišnja izložba: U Galeriji HDLU-a izloženi radovi novih članova

Julijana Marčec | 23.2.2021. u 18:27h | Objavljeno u Društvo

U Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada prošle srijede, 17. veljače, otvorena je prva ovogodišnja izložba. Već tradicionalno Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin na prvoj je izložbi predstavilo radove svojih novih članova.

Na otvoreni natječaj ove strukovne organizacije prijavilo se sedmero umjetnika, no Umjetnički savjet je za nove članove odabralo troje - Ljiljanu Belavić Kliček, koja je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završila smjer Animirani film i novi mediji, Valentinu Meštrić, koja je na zagrebačkoj Akademiji 2019. godine diplomirala kao najbolji student generacije i Hrvoja Svatya, koji je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i stekao zvanje magistra likovne pedagogije.

Novi članovi izložili su radove koji najbolje predstavljaju njihove stvaralaštvo, a izloženo je više od dvadeset radova, među kojima su ulja na platnu, ilustracije i grafike. Iako službenog otvorenja izložbe nije bilo, u skladu s epidemiološkim mjerama, prva izložba i radovi novih članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika ipak su privukli varaždinsku likovnu publiku.

-Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin okuplja članove s područja sjeverozapadne Hrvatske, a trenutno ima 56 članova, među kojima je najviše umjetnika iz Varaždinske županije, no ima i likovnjaka iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije – rekao je programski i poslovni voditelj Galerije Nedjeljko Krčar.

Dodao je kako su prošle godine planirali petnaest izložbi, no zbog pandemije koronavirusa uspješno su održali devet, dok su dio programa preselili u virtualno okružje, a dio u izloge pred galerijom u Kuli stražarnici.

-Na našoj Facebook stranici osmislili smo rubriku „Raport iz atelijera umjetnika“ u kojoj smo kroz tekst i fotografije predstavili naše članove. Kako je zbog protuepidemijskih mjera galerija bila zatvorena, radove naših članova predstavili smo i u sklopu programa „Izložba u izlozima“, pa smo radove naših članova izložili u izlozima koji se nalaze preko puta galerije – kazao je Krčar.

Izložba novoprimljenih članova za razgled će ostati postavljena do 2. ožujka, a nakon toga će u Galeriji HDLU-a svoje radove varaždinskoj publici predstaviti likovni umjetnik iz Koprivničko-križevačke županije - Dražen Eisenbeisser, sa svojim ciklusom „Vrbe“.

hdlu17022021_1.jpg

hdlu17022021_2.jpg

Označeno u