Prije 159 godina na današnji dan posvećena Sinagoga: u kojoj su fazi radovi? Foto: Facebook Sandra Malenica

Prije 159 godina na današnji dan posvećena Sinagoga: u kojoj su fazi radovi?

VV | 16.8.2020. u 18:51h | Objavljeno u Društvo

- Danas sam išla poslikati Sinagogu jer je baš na današnji dan prije 159 godina ona posvećena. Prije nje Židovi su se okupljali u Starom gradu, kao jedna od najstarijih židovskih zajednica u Hrvatskoj. Kasnije je bila Sinagoga u Kukuljevićevoj ulici, u zgradi koja još postoji - objavila je na svojem Facebook profilu zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Navodi kako će sljedeće godine biti 80 godina kako je Židovska zajednica u Varaždinu krvnički nestala jedne noći. U spomen, umjesto parola, trajni spomenik.

- U tijeku je faksimilna rekonstrukcija uličnog pročelja koja je započela krajem prošle godine, a prema projektu Studija Kušan iz Zagreba iz 2006. godine i u suradnji s Konzervatorskim odjelom i tada glavnim čovjekom odjela Trstenjakom, koji je i sada aktivno uključen u obnovu ovog pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, ali prije svega spomena na postojanje i kasnije nestajanje jednog naroda. Projekt faksimilne rekonstrukcije pročelja napravljen je nakon detaljne analize stanja i rekonstrukcije onoga što je bilo prekriveno masivnom konstrukcijom koja je za cilj imala poništiti tradiciju i jedan narod. Postoje indicije da stanje na koje vraćamo Sinagogu nije bio originalni izgled iz 1861. godine, već da je s početka 20. stoljeća. U međuvremenu je obnovljeno krovište i ostala tri pročelja, a prije desetak godina ostalo je sve na projektu koji se pripremao za EU i koji je radila arhitektica Njirić. Ona je projekt galerijskog centra koji je bio "težak" više od 30 milijuna kuna i koji nije dobiven u ovom financijskom razdoblju EU (2014.-2020.), a nakon pripajanja Galerijskog centra Varaždin Gradskom muzeju Varaždin koji je godinama brinuo o Sinagogi, preprojektirala projekt obnove unutrašnjosti uz veliku pomoć i sugestije židovske zajednice i prošle godine smo konačno dobili građevinsku dozvolu koja je uključivala i pročelje, što je i omogućilo početak radova - navela je.

Novi projekt višestruko je manjeg opsega, ali jednake je kvalitete, navodi Malenica.

- Meni još i bolji jer u potpunosti poštuje arhitekturu unutrašnjosti i primarne namjene koju možemo nazvati "izvedbenom" jer uključuje mjesto za "izvedbu" i mjesto za "gledalište", pa kao namjenu ima prvenstveno koncertnu, ali i memorijalnu, time kulturnu i turističku. Nakon pročelja, obnova unutrašnjosti se nastavlja, nadamo se i dalje uz pomoć Ministarstva kulture - očekuje Malenica.

Zaključuje kako će u svakom slučaju Varaždin dostojanstveno dočekati obljetnicu velikog protjerivanja Židova i drugih manjina.

- Na drvenu konstrukciju uskoro će biti postavljene bakrene kupole koje će nakon gotovo 80 godina opet biti dio naših vizura. S obzirom na kompleksnost radova i koronu, nadam se da će cijelo ulično pročelje biti završeno do kraja godine. Završetkom projekta cijele obnove, Varaždin će dobiti reprezentativnu dvoranu i najljepšu Sinagogu - zaključila je Malenica.