Predstavljen jubilarni, 20. ludbreški haiku zbornik

Priredio: Mirko Varga | 13.6.2017. u 17:45h | Objavljeno u Društvo

U Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” (“CKZIDN”) u Ludbregu – Centru svijeta (Centrum mundi) održani su 10. lipnja kontinuirano dvadesetprvi Haiku-susreti uz koje je predstavljen Jubilarni 20. ludbreški Haiku zbornik. Ludbreški haiku-susreti održavaju se od 1997. godine, a njihov inicijator i idejni začetnik bio je prof. Zdenko Oreč. Izdavač ovogodišnjega zbornika je mr. sc. Branko Dijanošić u ime CKZDIN-a “Dragutin Novak” iz Ludbrega, dok su urednici Boris Nazansky i Željko Funda. Grafičku obradu uz kretivne fotografije naslovnice izradio je Miroslav Vađunec. Tisak je obavila renomirana tiskara “Tonimir” iz Varaždinskih toplica.

Za ovogodišnje haiku-susrete prispjelo je 628 haikua. Za zbornik su urednici selekcionirali 244 haikua. Zanimljivo je da je u ovogodišnjem jubilarnom 20. Haiku zborniku zastupljeno 115 autora iz Hrvatske, 10 iz Slovenije, 9 iz Srbije te jedan autor iz Bosne i Hercegovine te Njemačke.

Osvrćući se na proteklih 20 godina haiku-susreta evidentno je da je Ludbreg kao centar svijeta zaslužio primat središnjega grada haiku-pjesništva koji je prerastao lokalne okvire te doživio međunarodnu reputaciju što iz godine u godinu potvrđuje sve više eminentnih haiku-pjesnika koji se javljaju iz najpoznatijih zemalja svijeta koje cijene haiku. Zato ovogodišnji glavni urednik prof. Željko Funda u svom predgovoru poručuje ljubiteljima haiku pjesništva tj. piscima ali i onima koji će to postati krasnu poruku: “Ono što zapadnjake možda najviše zbunjuje kod haikua je njegova jednostavnost. Haikuist konstatira da nešto jest, ili da se događa i gotovo. Glede jednog Bašoovog haikua Blyth kaže “ne smijemo željeti da učinimo nešto pametno, napisati lijepu pjesmu, nego učiniti to što prirodnije, što slobodnije, što nesamosvjesnije, onako kako to radi dijete. “ ”.

Nakon predstavljanja zbornika uslijedila je ovogodišnja dodjela tradicionalnoga priznanja, prijelaznoga HAIKU-STUPA – Ludbreg 2017. na koji su već ugravirana imena dosadašnjih dobitnika, najpoznatijih haiku-pjesnika na ovim prostorima: Vladimir Devidé, Zvonko Petrović, Željko Funda, Zdenko Oreč, Boris Nazansky, Duško Matas, Đurđa Vukelić-Rožić, Franjo Hrg, Stjepan Rožić, Zlata Bogović, Dubravko Korbus, Ivo Markulin, Milan Žegarac, Tomislav Maretić.

Ovogodišnje priznanje primio je cijenjeni međunarodno priznati pjesnik haikua iz Zagreba Drago Štambuk, veleposlanik u Japanu a kasnije u Brazilu. Veleposlanik te haiku pjesnik Drago Štambuk najviše je doprinio haiku poeziji što je promovirao doajena te najvećeg Japanologa na ovim prostorima prof. dr. Vladimira Devidé-a osmislivši godišnju nagradu pod njegovim imenom koja se dodjeljuje kontinuirano već sedam godina.

Još jedno priznanje, nagradu “GRAŠEVINA” za najbolji ovogodišnji haiku, dodijelio je prof. Željko Funda, a pripao je Alenki Zorman iz Slovenije za sljedeći haiku: strmi obronak / nedohvatljiva ciklama / širi svoj miris .

Ove godine po četvrti puta dodjeljena je nagrada “Afrodita” koju je osmislio Mirko Varga. U toj kategoriji prva nagrada pripala je Zoranu Doderoviću iz Srbije. Drugu nagradu ravnopravno su podijelili Štefanija i Vladimir Ludvig iz Zagreba. Treću nagradu podijelila su tri hrvatska autora: Tugomir Orak, Ivo Posavec te Darko Foder. Izvan konkurencije haiku-nagradu za najbolji životni haiku dobio je renomirani haiku pjesnik Dragan J. Ristić iz Srbije (Niš) koji glasi: 66. proleće - / ovog puta strasna ljubav / na prvi pogled. Po eminentnim internacionalnim haiku-pjesnicima te dodjeljenim nagradama vidi se da se radi o originalnoj zamisli samog natječaja koji je prerastao okvire Hrvatske u nadi da će biti prepoznat i na svjetskom nivou.

Označeno u