Podrum ponedjeljkom: Otvorena izložba "Putevima Čovjeka" Dominika Severa

Varaždinske vijesti | 13.10.2020. u 19:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U ponedjeljak, 12. listopada otvorena je samostalna izložba fotografija Dominika Severa u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 koji se nalazi na adresi Preradovićeva 4 u Varaždinu. Ovom izložbom Filmsko-kreativni studio VANIMA nastavlja ciklus programa Podrum ponedjeljkom, a izložba je dio pretprograma 9. MOP Špancirfesta – festivala multimedije.

Dominik Sever je rođen 1996. godine u Varaždinu. Na Sveučilištu Sjever, 2014. godine, upisuje stručni preddiplomski studij Multimedija, oblikovanje i primjena te shodno, 2018. godine, upisuje sveučilišni diplomski studij Multimedija, na Sveučilištu Sjever. 

Interes za fotografiju otkriva 2015. godine, ubrzo nakon upisa na studij. Do sada je sudjelovao na raznim grupnim izložbama, a nekoliko puta kao finalist fotografskih natječaja. Na drugoj godini studija, 2016. godine, osnuje agenciju Insy Productions, usmjerivši se profesionalno na fotografsku, video i audio produkciju. Na preddiplomskom studiju dobiva Rektorovu nagradu za najbolji studentski rad u umjetničkoj kategoriji u akademskoj godini 2015./2016., a kroz cjelokupni studij osvaja razna priznanja. Vrijeme najmilije posvećuje struci relevantnom istraživanju o humanističkim i društvenim znanostima no i općenito, uličnoj fotografiji, stvaranju glazbe i glazbenih video spotova.

Putevima čovjeka, serijal je izložbi koji se globalno dotiče postojanja čovjeka; samog sebe. Serijali su odraz autorovih životnih epizoda, a prvi, Prostranstvo (Vastness), opisuje traženje svojeg ja, objašnjenje svijesti, valorizacija opće masovnog tumačenja pesimizma kao neutralnog, pokušaj opravdavanja nihilizma i Schopenhauerovog pesimizma samom sebi te; uz kretanje kroz prostor i vrijeme, istraživajući svijet oko sebe, komparirajući druge sa samim sobom i pokušavajući pronaći svoje mjesto u njemu. Krajnji cilj je u svom prostranstvu (fizičkom, vremenskom i psihičkom) pronaći “svoje” mjesto. Odgovora/mjesta mogu biti dva: ono prihvaćeno u trenutnoj epizodi, ili traženje nekog novog, u sljedećoj, novoj epizodi što može biti otkriveno tek novim izlaganjem; novom epizodom. Svaka je nova epizoda produkt prethodnih. Ako je to objašnjenje mijenjanja sebe i jastva tijekom života, onda je upravo uzročno-posljedična veza objašnjenje smisla ovog serijala.

Izložba će za javnost biti otvorena do 23. listopada, a sve informacije možete pronaći na službenim internetskim stranicama organizatora – www.vanima.hr.

Galerija slika