Ples oko crnih rupa u Galerijskom centru

| 13.4.2018. u 15:11h | Objavljeno u Društvo

Performerica Nikolina Komljenović, odjevena u tutu srebrne boje koja nalikuje na kostim koji nosi David Bowie u spotu za pjesmu Space Oddity, isprekidanim, trzavim kraftverkskim pokretima kruži oko metalnih zavojnica koje vise sa stropa podsjećajući na snovolovke (dreamcatcher). Snovolovke svijetle različitom snagom ovisno o tome koliko im se približi tijelom, a cijeli zamračeni, komorni prostor u ritmu svjetlosti koje stvaraju zavojnice ispunjavaju zvukovi koji podsjećaju na zvukove u svemiru.

Tako je u četvrtak u Galerijskom centru izgledala umjetnička instalacija vizualne umjetnice Vane Gaćine i prateći performans izvedbene umjetnice Nikoline Komljenović objedinjeni pod nazivom „Kod“. Nije to bio događaj koji bi mogao zaintrigirati samo ljubitelje umjetnosti, nego i zaljubljenike u astronomiju, fiziku ili matematiku.

– Instalacija funkcionira na principu Teslinih zavojnica, koje su digitalno povezane s kompjuterom. Visoki napon u Teslinu transformatoru stvara svjetlost kad zavojnici približimo metalni prsten. Zvuk nastaje jer reagira na svjetlost. Približavanjem i udaljavanjem prstena mijenja se jačina svjetlosti, a samim time i zvukovi. Bljesak koji nastaje pri tome podsjeća na crnu rupu koja proždire planet – objasnila je Vana Gaćina.

Nikolina Komljenović svoj rad temelji na kretanju, pokretanju iz podsvijesti, unutarnjim mehanizmima pomoću kojih ulazi u interakciju s publikom.

– U performansu je zastupljena interaktivnost između izvođačice i audiovizualnog materijala, svjetlo, zvuk, pri čemu izvođačica ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe, čime predstavljamo novi izvor estetike te ostvarujemo tzv. human/machine interface (čovjek/mašina međusklop). Za razvoj interfejsa koristimo tehnologiju kao kreativni alat tako što razvijamo analogni senzorski sistem koji prati izvođača i kompjuter koji procesuira vizualne u zvučne promjene izazvane prisustvom i pokretom izvođača – opisale su svoju izložbu.

„Kod“ je nastao iz potrebe autorskog tima da nastavi i produbi istraživanja te eksperimente u sferi suvremene umjetnosti multimedijalnim spojem suvremenih izvođačkih tehnika i moderne tehnologije. Izložba će biti otvorena do 26. travnja.