Plakatima Borisa Bućana varaždinsko kazalište u najprestižnijim svjetskim galerijama Foto: Krešimir Đurić

Plakatima Borisa Bućana varaždinsko kazalište u najprestižnijim svjetskim galerijama

VV | 16.7.2020. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

Naš poznati slikar i grafički dizajne, akademik Boris Bućan i u ovoj će kazališnoj sezoni nastaviti dugogodišnju suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu.

- S akademikom Borisom Bućanom naše kazalište i ja surađujemo niz godina. Zahvaljujući njegovim plakatima koje je radio za predstave ovog kazališta, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu predstavljeno je u nekim od najprestižnijih galerija i muzeja na svijetu, u kojima su izloženi radovi ovoga velikog umjetnika - istaknula je Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, podsjetivši da su Bućanova djela primjerice, izložena u Victoria and Albert Museum u Londonu, u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku, u britanskoj nacionalnoj galeriji Tate Modern, u State Library of Victoria u Melbourneu, u Muzeju njemačkog plakata u Essenu te u nizu drugih svjetski poznatih muzeja i galerija.

Boris Bućan je za varaždinsko kazalište, s kojim surađuje još od 2006. godine, dizajnirao dvadesetak kazališnih plakata za predstave među kojima su i "Kaligula", "Buba u uhu", "Krv i košute", "Most koji nas veže i spaja", "Moliere", "Von Lamot od Mača", "Petrica Kerempuh i Spametni osel", "Kaj sad?", "Vučjak", "Zmija", "Dundo Maroje", "Nora danas", "Za samo jedan dan" te plakat za "Božićni koncert" 2006. godine.

Plakati koje je za Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dizajnirao akademik Bućan bili su izloženi i na velikoj izložbi Varaždinski kazališni plakat, koju je HNK u Varaždinu, sa Zavodom za povijest hrvatske književnosti, kazalište i glazbu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 2012. godine priredio u zagrebačkoj palači Narodnog doma u Opatičkoj ulici.

- Naše kazalište posebnu pozornost posvećuje upravo kazališnom plakatu, organizator smo i bijenala kazališnog plakata, najveće izložbe kazališnog plakata u jugoistočnoj Europi, stoga me posebno raduje nastavak suradnje s ovim cijenjenim umjetnikom. Boris Bućan je s velikom radošću prihvatio da nam napravi plakat za predstavu "Cigle svete Elizabete", čiju premijeru očekujemo ove jeseni, ali i plakat kojim bismo najavljivali naš glazbeni i glazbeno-scenski program. Prigodom njegova nedavnog posjeta, s akademikom Bućanom smo dogovorili da ćemo sljedeće sezone napraviti još jednu izložbu njegovih kazališnih plakata, za koju je zanimanje već pokazalo i kazalište u Temišvaru - istaknula je Jakovljević.