Otkrivena "Klipič-mašina" u Bakačevoj, nadahnuta strojem profesora Baltazara Foto: Krešimir Đurić

Otkrivena "Klipič-mašina" u Bakačevoj, nadahnuta strojem profesora Baltazara

N.L./VV | 15.2.2017. u 07:54h | Objavljeno u Društvo

Klipič-mašina nova je umjetnička instalacija koja je postavljena u Bakačevoj ulici. Izradio ju je umjetnik Jurica Mihinjač, a Turistička zajednica grada Varaždina postavila ga je kako bi gradsku jezgru učinila još atraktivnijom, ali i potaknula kreativni impuls u promatraču.

Ovo je kombinacija stroja profesora Baltazara, industrijskog dizajna i pomalo svega ostaloga. Minimalistička je i funkcionalna da bude lako prepoznatljivo što predstavlja. Napravljena je od pocinčanog i obojanog čeličnog lima, garancija za hrđu je barem deset godina – rekao je kratko umjetnik.

Klipič-mašina već je druga „gastronomska“ umjetnička instalacija u Bakačevoj, prva je postavljena prošle godine, posvećena je varaždinskom zelju, a njezin je autor umjetnik Ivan Mesek.

Ove godine u sklopu projekta „Umjetnost na ulici“ planiramo postaviti i treću instalaciju o temi gastronomije. Često nas pitaju zašto je baš Bakačeva ulica odabrana za ovaj projekt. Pa zato što gradsku tržnicu povezuje s gradskom šetnicom, a tržnica je svojevrsni centar gastronomije u Varaždinu, nezaobilazno mjesto koje turisti posjećuju kada dođu u grad i mjesto koje pridonosi atraktivnosti gradske jezgre – zaključila je Jelena Toth, predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina.